PSRM

11 noiembrie 2020

Igor Dodon: Trebuie de micșorat numărul de deputați în Parlament de la 101 la 61. Dacă Parlamentul nu va accepta, vom merge la referendum

Igor Dodon va propune mai multe modificări la Constituția Republicii Moldova, inclusiv să fie micșorat numărul de deputați în Parlament.

“Eu consider că trebuie de micșorat numărul de deputați în Parlament de la 101 la 61, și de interzis deputățiilor trecerea dintr-un partid în altul. Voi propune aceste modifică de rând cu altele Parlamentului, dacă nu va accepta, vom merge la un referendum, național”, a declarat Igor Dodon la Radio Moldova.

Amintim că președintele țării, Igor Dodon, a creat o Comisie de stat pentru modificarea Constituției Republicii Moldova.

Facilitățile la exportul pe piața rusă sunt valabile până la sfârșitul acestui an, dacă vine un alt președinte, acestea ar putea să dispară, spune Igor Dodon

Facilitățile la exportul produselor moldovenești pe piața rusă sunt valabile până la sfârșitul acestui an. În cazul în care Maia Sandu va ajunge Președinte, acestea ar putea să nu mai fie prelungite. Totodată, agricultorii moldoveni ar putea avea din nou probleme la exportul de mere în Federația Rusă. Declarația a fost făcută de Igor Dodon la Radio Moldova.

„Tot Nordul Moldovei ține minte prin ce greutăți a trecut în 2014-2015. Din cauza unei politice înguste a puterii de atunci, care se numea pro-europeană și acționa împotriva Rusiei, noi am rămas cu merele neculese. Mai țineți minte cum ningea și nimeni nu culegea roada? În 2016, când eu am devenit președinte, am reușit să redeschid piața rusă.

Anul trecut, am exportat peste 240 de mii de tone de mere în Rusia. În 2018, eu am ajuns la o înțelegere cu Putin ca să fie anulate taxele vamale. Fermierii noștri au economisit peste 3 milioane de lei. Care sunt riscurile acum: facilitățile despre care vorbim sunt valabile până la sfârșitul acestui an, dacă o să mă susțineți la alegeri, eu vă promit că aceste facilități vor fi prelungite. Dacă vine un alt președinte, care este împotriva Moscovei, nu vă mai garantez nimic și ar putea apărea probleme la export. Noi avem ce pierde!”, a declarat Igor Dodon.

Igor Dodon a explicat, PAS cu PAS, cum Maia Sandu a participat la furtul miliardului

Furtul miliardului din sistemul bancar al țării s-a produs cu votul pozitiv al Maiei Sandu în Guvernul din care făcea parte, a declarat Igor Dodon la Radio Moldova. Candidatul independent la funcția de președinte a prezentat dovezile concrete cum s-a pregătit frauda bancară și rolul pe care l-a avut Sandu.

”Trebuie să începem de la cum s-a produs acest furt și vreau să menționez doar patru pași, votați toți de Maia Sandu. Primul – pe 19 iunie 2013, s-a micșorat cota statului în BNM de la 56 la 33, la ședința Guvernului Maia Sandu a votat pro. Al doilea – pe 25 septembrie 2014, s-a modificat legislația pentru a face posibil furtul miliardului, Maia Sandu a votat pro. Pe 13 noiembrie 2014, s-a dat garanții la 9,5 miliarde de lei, Maia Sandu a votat pro. Pe 27 martie 2015, încă 5,3 miliarde de lei suplimentar, Maia Sandu a votat pro. Iată de unde de unde s-au luat 13 miliarde de lei, furtul miliardului”, a declarat candidatul.

Igor Dodon a menționat că actuala guvernare a întreprins mai multe acțiuni pentru întoarcerea miliardului furat. La ziua de astăzi, potrivit lui Dodon, s-a reușit recuperarea a aproape jumătate din suma fraudată.
”După ce am numit Guvernul Chicu și un nou Procuror General, la moment, sunt următoarele rezultate: au fost întorși 2,5 miliarde de lei și sechestrare active în valoare de 3,7 miliarde de lei. Total 6,4 miliarde de lei acum sunt banii întorși din 13 miliarde furate. Practic jumătate noi am găsit sursele să întoarcem banii înapoi”, a spus Dodon.

Totodată, la 06 martie 2020, a intrat în vigoare legea votată la inițiativa președintelui Igor Dodon, prin care o parte din banii care trebuie întorși nu sunt luați din contul cetățenilor, dar din profitul BNM.

”În premieră, în acești 5 ani de când s-a furat miliardul cu ajutorul Maiei Sandu, am sechestrat active de câteva sute de milioane nu doar din țară dar și din afar”, a mai spus Dodon.
Igor Dodon a concluzionat că dacă se va menține aste ritm, atunci banii furați vor fi întorși integral statului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă