02 iunie 2017
Igor Dodon a rostit un discurs în cadrul Forumului Economic Internațional din Sankt Petersburg
Stimate Vladimir Vladimirovici,
Stimați participanți la Forum,
Doamnelor și Domnilor,
Sînt bucuros să-i salut pe toți participanții la Forumul Economic de la Sankt Petersburg.Tradițional, platforma Forumului servește drept model de dezbateri intense pe marginea problemelor strategice ale dezvoltării economiei mondiale, precum și a economiilor unor regiuni și țări aparte. Eu particip la lucrările Forumului din anul 2008 (prima dată în calitate de președinte al Republicii Moldova), aici fiind discutate mereu teme actuale și interesante.
Care sunt principalele provocări cu care ne confruntăm în prezent? Care probleme sunt actuale pentru fiecare din noi? La ce să ne așteptăm în viitorul apropiat? Aceste chestiuni ne preocupă pe fiecare dintre noi, indiferent de dimensiunile economiilor și potențialului țărilor noastre. În opinia mea, există cîteva momente principiale, de la care trebuie să pornim.
Lumea nu mai este unipolară, din care cauză principiile globalizării trebuie să rămînă în trecut. În locul lumii unipolare a venit timpul lumii pluripolare. Globalizarea a început să cedeze principiului glocalizării, care se exprimă prin intensificarea particularităților locale ale popoarelor țărilor și ale sistemelor sociale. Simplu vorbind, efectiv aceasta înseamnă că timpul, cînd regulile și standardele unice elaborate într-o țară, trebuiau adoptate de toată lumea, a trecut.
Totuși, însă, ar fi mai bine să efectuăm o renovare europeană. Noi cu toții, în cele din urmă, am conștientizat că suntem altfel, avem alte obiceiuri, alte valori, iar impunerea artificială a unor principii și legi străine nu va duce la nimic bun.
Demult încă Confucius zicea că ”atunci cînd căile sînt diferite, e imposibil să faci planuri împreună”. Or, fiecare țară sau regiune își are propria cale istorică și în trecut, și în viitor, așa că ele nu pot fi raliate la reguli și standarde generale.
Același lucru s-a întîmplat și încă se mai petrece în Republica Moldova. Ne-am confruntat cu aceeași situație. În conformitate cu principiile globalizării, Republica Moldova a semnat, în 2014, Acordul de Asociere cu UE, aservitor prin esența sa, și a creat o zonă de liber schimb, totodată fiind create condiții asimetrice în favoarea producătorilor din UE.
Ni s-a promis marea cu sarea. Au trecut deja trei ani, și poftim rezultatul: în perioada 2014-2016 noi am pierdut două treimi din exporturile către Rusia, investițiile s-au diminuat de două-trei ori, a crescut nivelul corupției. Vorba ceea: ”Totul mergea strună, numai că de la o vreme arcușul a început a scîrțîi”.
A trebuit să treacă opt ani de politică proeuropeană și evident antirusă ca mai apoi să purcedem, în anul acesta, la redresarea situației: am revenit la dialogul strategic cu partenerii ruși, a fost reluată cooperarea economică. Astfel, în primul trimestru al acestui an creșterea exportului a constituit 42 procente: exportul merelor s-a majorat de șapte ori, al vinului – de cinci ori. Noi am început să soluționăm problemele migranților, am semnat Acordul cu Uniunea Economică Eurasiatică, ne-am amintit de cuvintele lui Confucius – am început să construim planuri comune, or, avem aceleași căi și un trecut comun (primele relații diplomatice datează din secolul XV), o istorie multiseculară comună (Dimitrie Cantemir care aparține ambelor popoare a fost sfetnicul cel mai apropiat al lui Petru cel Mare –întemeietorul acestui minunat și splendid oraș). Credința ortodoxă ne unește: 98 la sută din cetățenii Moldovei sunt creștini ortodocși, Biserica Moldovenească fiind parte integrantă a Bisericii Ortodoxe Ruse. Bineînțeles că acest lucru nu e pe placul multora, au urmat chiar și provocări: scandaluri diplomatice, expulzarea diplomaților.
Înțelegem cu toții ce vor ei să obțină – să genereze o nouă ruptură a relațiilor dintre țările noastre și să pună piedici Președintelui. Dar sînt sigur că vom depăși toate aceste obstacole. Vom apăra cu consecvență interesele noastre și vom spori parteneriatul strategic. Pentru noi este principial important să ne consolidăm statalitatea, să reunificăm țara, să ne detașăm de globalizare, în care Moldova nu-și are locul, pur și simplu, vom fi striviți – și economia noastră, și tradițiile, și credința noastră. Pentru noi important este să accedem la glocalizare pentru a fi împreună în acele asociații regionale și cu acele țări, cu care avem un trecut comun.
Recenta experiență amară a Republicii Moldova ne determină să reconsiderăm o concepție, care de mai multă vreme trena pe marginea evoluțiilor economice mondiale și care se cere resuscitată. Am în vedere strategia economiei suverane.
Ne vom construi țara, viitorul pornind de la interesele noastre naționale, de la interesele cetățenilor noștri și ale agenților economici.
Vom face comerț și vom prieteni și cu Occidentul, și cu Estul, dar nu împreună cu cineva împotriva cuiva.
Moldova nu trebuie și nici nu va stabili relații cu cei care doresc să ne impună ceea ce ne este străin. Poftim la noi în vizită, noi sîntem un popor primitor, ospitalier, dar nimeni nu ne va obliga să adoptăm legile și valorile altora. Sîntem dispuși să legăm prietenie și să facem comerț, însă frățește, dar nu boierește.
În încheiere doresc să mă adresez tuturor celor care mai văd încă viitorul țării și al poporului lor prin ochelarii roz ai lumii monopolare a globalizării. Oameni buni, dumeriți-vă, ajunge să jucați rolul unor pioni în bătăliile geopolitice de șah, nu vă lăsați folosiți în calitate de carne de tun regională pentru soluționarea problemelor geopolitice. Cînd veți face planuri de viitor, amintiți-vă de Confucius.
Vă mulțumesc pentru atenție.