PSRM

25 noiembrie 2021

Guvernul Gavrilița consideră că pedagogii nu merită salarii ca ale deputaților pentru că ei nu au ” au responsabilități și riscuri enorme” la locul de muncă

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, consideră că pedagogii nu au responsabilități și riscuri la locul de muncă cum au deputații sau angajații Președinției. Anume așa a explicat ministrul din Guvernul Gavriliță de ce deputații și administrația prezidențială merită salarii mai mari decât cele ale angajaților din învățământ.

În timpul dezbaterilor asupra proiectului Legii Bugetului de Stat-2022 pentru prima lectură, deputatul PSRM, Adela Răileanu, l-a întrebat pe ministru de ce există un decalaj între procentajul de majorare a salariilor învățătorilor și cele ale demnitarilor.

”Dacă facem o matematică simplă, vedem că la pedagogi salariul se va majora cu 5,6%, iar la ”bieții” de deputați cu 7,7% și la Președinție bugetul cu aproximativ 9,6%. Considerați că deputații și angajații Președinției merită mai mult decât profesorii, mai ales că vom examina în curând un buget și vom vedea că medicii nu vor beneficia de majorări. Considerați că deputații merită mai mult ca pedagogii?”, a întrebat deputatul.

Deși a explicat că în politica de salarizare în sectorul bugetar există o ”ierarhie”, răspunsul ministrului a avut un mesaj ofensator față de munca angajaților din sistemul de educație.

”Să fim onești și să avem un respect față de demnitari, fiindcă ei ocupă careva funcții și au responsabilități enorme cu riscuri enorme. Să nu venim pe ideea că un altcineva merită nu mai puțin. Sunt de acord că fiecare cetățean merită foarte mult, dar fiecare cetățean are oportunitățile pe care le are. Dacă vrem să avem o țară bine condusă, trebuie să fie o țară în care oamenii cu adevărat care pot, să poată să ajungă în funcțiile respective”, a spus Budianschi.

Amintim, Guvernul a majorat pentru anul viitor fondul de salarizare de la Președinție de la 17,2 la 19,7 milioane de lei, de la 118 la 142 de milioane – fondul de salarizare pentru Parlament, de la 11,9 la 14,8 milioane – fondul de salarizare pentru Curtea Constituțională. Bugetul pentru sistemul educațional a fost micșorat de la 2,84 miliarde anul acesta la 2,74 de miliarde, anul viitor.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă