PSRM

08 noiembrie 2019

Fracțiunea PSRM a înaintat moţiune de cenzură asupra activității Guvernului Maia Sandu

Astăzi, 8 noiembrie, în cadrul unei ședințe a Parlamentului special convocată, fracțiunea Partidului Socialiștilor a înaintat moţiune de cenzură asupra activității Guvernului Maia Sandu. Ședința Parlamentului a fost precedată de discuții din cadrul fracțiunii PSRM și alte fracțiuni care fac parte din majoritatea parlamentară, cu participarea șefului statului Igor Dodon, precum și a Prim-ministrului Maia Sandu.

Deputatul Vasile Bolea de la tribuna parlamentului a dat citire moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu în legătură cu asumarea responsabilității pentru proiectele de modificare a Legii cu privire la Procuratură.

“În luna iunie 2019 Guvernul investit în condiții grele de incertitudine politică a readus speranțele cetățenilor în instituțiile statului. Cetățenii au avut speranța în aceea că administrarea treburilor statului va fi mai eficientă și transformările spre bine nu se vor lăsa așteptate.

În loc să schimbe direcția greșită spre care mergea țara, actualul Guvern a devenit un cabinet, care prin inacțiunea sa pe diferite direcții de activitate social-economică dăunează intereselor actualei generații și viitoarelor generații de cetățeni”, a spus socialistul.

El a menționat că fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova,  plenar a susținut Guvernul Sandu în toate inițiativele incluse în programul de activitate a cabinetului de miniștri. De asemenea, de fiecare dată fracțiunea a atras atenția asupra înrăutățirii situației sociale și economice a țării și faptul că unii miniștri care sunt responsabili de blocul economic și blocul social nu fac față provocărilor existente.

În document, fracțiunea PSRM remarcă importanța reformei justiției și scoaterea de sub influența politică a sistemului judecătoresc și a organelor procuraturii. Mai mult de atît, în septembrie, a fost semnată o înțelegere politică privind obiectivele tranzitorii ale Guvernului, Președinției și Parlamentului, inclusiv ale fracțiunilor Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Partidului Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr.

Proiectul de lege care modifică Legea cu privire la Procuratură, înaintată de Guvern, pune în pericol grav independența procuraturii și politizează această instituție, a subliniat deputatul.

Potrivit acestuia, Guvernul Sandu a încălcat elementarele principii democratice inerente oricărei societăți: a schimbat regulile jocului în timpul jocului, a ignorat toate bunele practici în domeniul desemnării unui Procuror General independent, a ignorat Constituția țării sale și opinia Comisiei de la Veneția, a subliniat Vasile Bolea.

De asemenea, Bolea consideră că prin acest document se dorește ca viitorul Procuror General să devină marionetă în mîinile Prim-Ministrului și să execute comenzi și mofturi politice.

“Și doamna Prim-Ministru și Ministra Justiției au ales satisfacerea interesului particular politic, în detrimentul interesului general al societății. Acest demers intervenționist al Guvernului și Prim-Ministrului încalcă flagrant acordul de bună guvernare semnat de actorii politici din majoritatea parlamentară. Ca și consecință a acestei escrocherii politice, Guvernul, care a încercat să subordoneze politic Procuratura trebuie demis”, a declarat Vasile Bolea.

Menționăm că Comisia juridică a parlamentului trebuie să examineze această propunere cu privire la moțiunea de cenzură în termen de 72 de ore și să prezinte decizia finală în cadrul ședinței parlamentare săptămîna viitoare.

 

Vasile Bolea: A fost doar o fumigenă

 

În cadrul briefing-ului desfășurat înainte de ședința Parlamentului, deputatul PSRM, Vasile Bolea, și consilierul juridic al Președintelui Parlamentului, Fadei Nagacevschi, au prezentat poziția fracțiunii pe baza consultărilor și propunerilor blocului ACUM.

Vasile Bolea a declarat că, în timpul discuțiilor în diferite formate, reprezentanții ACUM și Maia Sandu au propus o formulă în care Guvernul își retrage proiectul, Parlamentul îl votează în două lecturi și tot astăzi președintele promulgă această lege.

“În primul rînd acest proiect de lege este unul neconstituțional, în al doilea rînd dacă colegii noștri erau să fie sinceri, trebuiau de urgență să convoace ședința Guvernului și să decidă asupra retragerii acestui proiect, demonstrînd că ei sunt sinceri și că într-adevăr doresc să iasă din această criză pe care tot ei au generat-o. Apoi ei trebuiau să înregistreze proiectul în Parlament și să parcurgă toate procedurile legale. Acest lucru nu s-a întîmplat. A fost doar o fumigenă”, a spus Vasile Bolea.

Fadei Nagacevschi a menționat că problema nu este doar modul prin care a fost promovat acest proiect, ci și faptul că nu corespunde Constituției și recomandărilor organizațiilor internaționale.

„Bănuim că adevăratul scop al acestor acțiuni nu este identificarea unui Procuror General independent, ci a unui care va fi subordonat unui partid politic. Aceasta este o tentativă neconstituțională de preluare a instituției Procuraturii. Desigur, această abordare este inacceptabilă”, a spus Fadei Nagacevschi.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă