05 decembrie 2024
Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a înaintat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Republicii Moldova
Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Republicii Moldova, susținută de 26 de deputați, invocând eșecuri majore în domeniul energetic și economic. Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a anunțat inițiativa în cadrul ședinței plenare, iar deputatul Petru Burduja a prezentat conținutul moțiunii.
Astfel, în moțiune BCS prezintă argumente care demonstrează clar gestionarea defectuoasă de către PAS a crizei energetice și incapacitatea de a implementa politici eficiente în domeniul economic și social, care au condus la creșterea tarifelor la gaze naturale cu 27% în prag de iarnă, degradarea nivelului de trai al cetățenilor, cu rate alarmante ale sărăciei: 31,6% (absolută) și 13,8% (extremă) în 2023, cele mai ridicate din ultimul deceniu; la o creștere a costurilor de producție, serviciilor prestate și întregului lanț valoric din economia reală; există o lipsă de transparență privind utilizarea împrumuturilor externe, în special creditului de 300 mln. euro oferit de BERD, o incertitudine privind modalitatea de oferire a compensațiilor pentru resursele energetice ș.a.m.d.
”În contradicție cu promisiunile făcute și cu angajamentele orgolioase asumate la investire, Guvernul nu a realizat, practic, nimic în domeniul energetic, din contra, starea lucrurilor a degradat și s-a agravat din ce în ce mai mult. Falsitatea și iscusința de manipulare a Guvernului PAS sunt dublate de cinismul cu care ei tratează probleme vitale ale cetățenilor”, a menționat Petru Burduja.
Concluzionând eșecurile produse și vectorul obscur pe care l-a luat actualul Guvern, BCS adresează următoarele întrebări:
Care este planul de acțiuni al Guvernului pentru perioada rece a anului care este în curs?
Ce se întâmplă cu securitatea energetică a țării în perioada activității prezentului Guvern?
Cine se face responsabil pentru inacțiunea Guvernului și în beneficiul cui activează acest Guvern?
A fost oare implementată liberalizarea reală a pieței de gaze naturale sau Republica Moldova procură doar de la traderii acceptați de BERD conform condițiilor contractului de împrumut?
Care sunt rezervele de resurse energetice și balanța acestora?
De ce în ultimii 2 ani Republica Moldova nu a încheiat contracte pe termen lung cu furnizorii de gaze naturale?
De ce până în prezent, Guvernul nu a elaborat un cadru normativ care reglementează: (i) volumul obligatoriu de achiziții a resurselor energetice; (ii) termenele limită pentru achiziționarea stocului limită; (iii) responsabilii din cadrul autorităților publice pentru efectuarea achizițiilor (iv) responsabilii pentru efectuarea unei monitorizări de control al corectitudinii și legalității achizițiilor?
Cine va fi responsabil în cazul în care Republica Moldova va ajunge din nou în stare de urgență în domeniul energetic?
Care este rezultatul negocierilor cu reprezentanții S.A.P.”Gazprom”?
Vor urma sau nu alte scumpiri, inclusiv al energiei electrice?
Aducând toate aceste probleme în fața Parlamentului, probleme ale oamenilor mințiți, ajunși la capătul și la limita puterilor din cauza unor politici iresponsabile și lipsite de viziune, fracțiunea BCS a exprimat vot de neîncredere față de Guvernul Republicii Moldova condus de domnul Dorin Recean.