PSRM

14 mai 2015

Dodon: Guvernul pregăteşte lichidarea celor trei bănci problematice

Astăzi, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, deputaţii fracţiunii Partidului Socialiştilor din Republica Moldova au cerut din nou demiterea procurorului general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, a conducătorului Serviciului Informaţie şi Securitate, Mihai Balan, şi a conducătorului Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru, care, în opinia PSRM, au tolerat sustragerile de miliarde din trei bănci moldoveneşti. Totuşi, preşedintele Parlamentului RM, Adrian Candu, a refuzat să pună chestiunea în cauză la vot.

În acest context, preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, a menţionat că lipsa de sprijin din partea majorităţii parlamentare, reprezentată prin PLDM, PDM şi PCRM, precum şi a liberalilor lui Mihai Ghimpu, pentru iniţiativa PSRM este doar o confirmare a faptului că spectacolul pornit săptămîna trecută continuă. Dodon este convins: guvernarea încearcă să deplaseze accentele şi să-i inducă pe cetăţeni în eroare, pregătind în paralel lichidarea celor trei bănci problematice.
După cum a indicat preşedintele Partidului Socialiştilor, în cadrul şedinţei Guvernului RM de ieri, 13 mai, prim-ministrul RM, Chiril Gaburici, a dispus instituţiilor publice să-şi închidă în regim de urgenţă conturile din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Potrivit lui Dodon, declaraţia a fost făcută în finalul şedinţei, atunci cînd au fost deconectate microfoanele. „Este o nouă dovadă a faptului că autorităţile pregătesc lichidarea celor trei bănci problematice. Oligarhii încearcă să ascundă detaliile despre delapidările produse şi să şteargă urmele”, a indicat Dodon, amintind că o eventuală lichidare a celor trei bănci va costa  va costa statul 20 de miliarde de lei.

Totodată, preşedintele Partidului Socialiştilor a subliniat că, instituţiile publice vor avea suficient timp pentru a-şi transfera conturile în alte bănci, aşa cum a cerut-o, ieri, Gaburici, lucru pe care riscă să nu reuşească a-l face deponenţii de rînd, numărul cărora, doar în Banca de Economii, este de circa un milion, în rezultat aceştia din urmă vor suporta pierderi semnificative.

În acelaşi timp, Igor Dodon a presupus că pentru transferul conturilor instituţiilor publice vor fi alese băncile afiliate oligarhilor de la putere. „În care anume, vom afla în curînd”, a adăugat el.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă