PSRM

10 aprilie 2017

Deputații socialiști au depus o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la majorarea amenzilor și stabilirea bonusului pentru polițiști

Astăzi, 10 aprilie, deputații fracțiunii Partidului Socialiștilor au depus o sesizare la Curtea Constituțională cu privire la normele legale referitoare la majorarea amenzilor contravenționale în Republica Moldova, precum și stabilirea unui bonus de 25 % din amenzile aplicate de către agenții constatatori ai IGP, persoanelor fizice și juridice.

Deputații socialiști consideră că majorarea bruscă a amenzilor contravine normelor constituționale. Reamintim că, în octombrie 2008 în Republica Moldova a fost stabilită o unitate convențională în mărime de 20 lei pentru calcularea amenzilor. În luna noiembrie 2016 ea a fost majorată de 2,5 ori , până la 50 lei. Această dispoziție a intrat în vigoare pe data de 16 martie 2017. Deoarece amenzile sunt calculate în unități convenționale, începând  cu data de 16 martie, toate amenzile s-au majorat brusc cu 2,5 ori.

Luând în considerare faptul că sancțiunile financiare nu fac parte din sistemul fiscal din Republica Moldova, precum și faptul că Legea fundamentală protejează drepturile și libertățile cetățenilor, socialiștii au ajuns la concluzia că modificările intrate în vigoare conduc societatea spre un punct periculos. Mărimea sancțiunilor nu se potrivește cu venitul majorității cetățenilor țării, în plus, deputații cred că o astfel de creștere a sancțiunilor nu va reduce criminalitatea.

„Guvernul nu a avut un argument clar pentru creșterea unității convenționale și vedem că aceste măsuri draconice au condus la organizarea protestelor în întreaga țară”, – a declarat deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco.

A doua normă legislativă pe care au contestat-o socialiștii se referă la bonusul de 25%, pe care îl pot primi polițiștii de la suma amenzilor aplicate. Deputații consideră că această normă la fel este neconstituțională, deoarece îi stimulează pe reprezentanții organelor de aplicare a legii să prescrie mai multe amenzi, pentru a-și asigura un venit suplimentar.

„Acum, ei nu au ca scop depistarea încălcărilor, ci obținerea acestor bonusuri. Concluzia este simplă – majorarea unității convenționale de 2,5 ori și stimularea ofițerilor de poliție pentru a crește numărul amenzilor are ca scop să închidă deficitul bugetar. Pe de o parte, autoritățile ne spun că economia este în creștere, că veniturile populației se măresc, iar pe de altă parte, tot se scade din venitul populației”, – a declarat Vladimir Odnostalco.

El a menționat că sesizarea depusă la Curtea Constituțională a fost înregistrată, și în viitorul apropiat pe site-ul CC va fi postată informația, dacă va fi sau nu luată în considerare. „Noi speram doar la un răspuns pozitiv“, – a declarat deputatul.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă