PSRM

08 aprilie 2022

Deputat PSRM: Pensionarii aveau să primească mai mult decât 13,94%, dacă guvernarea nu anula indexarea de două ori pe an și ajutorul de 1000 de lei

Bătrânii cu pensii mici aveau să se bucure de o majorare cu mult mai mare, dacă guvernarea PAS nu anula indexarea de două ori pe an și acordarea ajutorului financiar de 1000 de lei de Paște și Crăciun, instituite anterior la inițiativa PSRM. Despre aceasta a vorbit deputatul socialist, Alla Darovannaia, membru al comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, invitată la TV ”Primul în Moldova”.

Parlamentarul a amintit că PSRM a venit din nou cu inițiativa de a indexa pensiile de două ori pe an și de a acorda un suport de 1000 de lei pentru pensionarii și beneficiarii de alocații cu venituri lunare de până la patru mii de lei. Ideea, însă, nu este susținută de autorități, care califică acest ajutor ca pe o ”pomană”.

”Foarte mulți au votat PAS anume pentru promisiunea lor că pensia va fi minim de 2000 de lei. La 1 octombrie s-a majorat pensia minimă doar pentru acei care au un stagiu complet de cotizare. Avem, cu părere de rău, foarte mulți pensionari care după anii 90 nu au putut acumula un stagiu complet. Corespunzător acea parte a rămas în afara acelei majorări până la 2000 și, evident, că ei acum sunt foarte nemulțumiți. Mulți din ei se află la limita sărăciei. Ulterior, PAS-ul a anunțat la toate posturile de televiziune că vor indexa pensiile cu 13,94%. Conform Constituției, guvernarea are obligația să asigure un trai decent.

Indexarea nu este un cadou sau un favor făcut de PAS. Indexarea este obligatorie, conform Constituției. (…) Să revenim la ajutoarele unice care erau achitate din 2018. De exemplu, anul trecut, la pensia de 2000 de lei, la o indexare de două ori, care a fost anulată, urma să fie de 7 sau 8 procente, plus 2000 de lei pe an. Dacă calculăm și împărțim la 12 vedem că pensionarii aveau să primească mai mult decât această indexare de 13,94%, care este mâncată de inflație”, a declarat deputatul.

Darovannaia a amintit despre inițiativa Blocului Comuniștilor și Socialiștilor care prevede indexarea pensiilor și alocațiilor sociale din 1 ianuarie și nu din 1 aprilie.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă