PSRM

08 aprilie 2022

Declarație: Blocul Comuniștilor și Socialiștilor condamnă abuzurile în raport cu istoria poporului și cenzura totală, impusă de regim

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor condamnă cu fermitate adoptarea legii cu privire la suprimarea de facto a libertății de exprimare în țară și introducerea cenzurii politice, precum și scoaterea în afara legii a Panglicii ”Sf. Gheorghe”.

Contrar Constituției țării, Serviciului de Informații și Securitate îi este atribuită funcția de autoritate represivă. Cetățenii țării, care exprimă alt punct de vedere, vor fi persecutați pe motive politice. Această decizie nejustificată instaurează în Republica Moldova un regim dictatorial totalitar, similar regimului Pinochet din Chile sau al „coloneilor negri” din Grecia.

Prin această lege, majoritatea parlamentară, anulează toate realizările dezvoltării democratice a Republicii Moldova în ultimii 30 de ani de independență. După adoptarea acestei legi, în Republica Moldova, ca și pe timpul regimurilor totalitare din trecut, urmează să apară proprii disidenți, iar cu timpul și deținuți politici.

Ce s-a întâmplat? Ce i-a determinat pe actualii guvernanți să încalce prevederile unor documente internaționale și europene cunoscute care s-ar părea că au legitimat drepturile și libertățile omului pentru totdeauna? Lipsa libertății de exprimare este primul pas spre degradarea mass-media. Să ne amintim de afirmația marelui scriitor umanist francez, Albert Camus: „Este adevărat că presa liberă poate fi bună sau rea. Dar este și mai adevărat că presa care nu este liberă este doar rea”.

Atacul ideologic sistematic al partidului de guvernământ nu se limitează însă doar la abolirea libertății de exprimare. La fel de revoltătoare este și abolirea dreptului la o memorie istorică veridică. Guvernanții au decis să interzică panglica Sf. Gheorghe care a devenit pentru milioane de conaționali de-ai noștri un simbol al memoriei despre eroismul poporului nostru în Marele Război pentru Apărarea Patriei, un simbol al recunoștinței față de tații, bunicii și străbunicii noștri, care au eliberat plaiul nostru de ocupația fascistă.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor declară că va riposta cu demnitate și prin toate mijloacele legale corespunzătoare acestui război declarat normelor morale și legale, care au trecut testul timpului.

Nicio măsură prohibitivă nu poate șterge din conștiința poporului moldovenesc memoria istorică, dorința de pace și prietenie între popoare, condamnarea regimurilor fasciste și naționaliste, precum și dreptul la libertatea de opinie și libertatea de exprimare, care ne sunt garantate prin Constituția Republicii Moldova.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor declară în numele majorității cetățenilor țării noastre că va continua să urmărească știrile și informațiile din toate sursele accesibile, inclusiv de la autoritățile oficiale ale Federației Ruse – un stat prietenos nouă, cu care Republica Moldova a stabilit relații diplomatice exact acum 30 de ani. Niciun funcționar public sau ofițer SIS nu are dreptul să ne indice, ce este informație veridică și ce este un fals, minciună sau calomnie.

De asemenea, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor declară că, la fel ca și majoritatea cetățenilor din țara noastră, va respecta memoria despre Marele Război pentru Apărarea Patriei, va respecta și va apăra simbolurile Marii Victorii a popoarelor noastre.

Ca și majoritatea populației țării noastre, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor va continua să participe la toate evenimentele consacrate Zilei Victoriei, așa cum o face an de an, iar la pieptul participanților, sub inimă, va fi prinsă panglica Sf. Gheorghe.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor cheamă cetățenii țării noastre să nu cedeze în fața „pinocheților” nou apăruți, să se conducă de vocea conștiinței, de litera Constituției și a actelor internaționale privind drepturile și libertățile omului, să-și exprime cu îndrăzneală și cu demnitate propriul punct de vedere. Nicio măsură prohibitivă nu-l va lipsi pe om de calitățile sale naturale: capacitatea de a vedea, auzi, gândi, analiza și de a lua decizii independente, conștiente.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă