PSRM

24 aprilie 2020

De ce Sandu-Candu-Șor și Năstase s-au opus creditului rusesc: Președintele a vorbit despre scopul ascuns al acestora

Președintele Igor Dodon susține că adevăratul motiv care a stat la baza agitației creată de opoziția parlamentară în jurul creditului rusesc nu sunt condițiile acordului, ci intenția de a stabiliza situația din țară și a veni la putere prin intermediul unei revoluții.

Șeful statului a declarat în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde” că împotriva acestui credit sunt actorii politici care au fost la guvernare în ultimii ani, care au cheltuit dubios creditele luate de la partenerii din Occident și care au furat miliardul din sistemul bancar al țării.

”De ce atîta gălăgie în jurul creditului rusesc? Împotrivă sunt acei deputați, acele forțe care în ultimii 10 ani au fost la putere. Ei au luat credite de la partenerii din Vest, știm ce s-a întîmplat cu aceste credite, cei care au furat un miliard de dolari din sistemul bancar, acum ei strigă cel mai mult împotriva creditului rusesc”, a spus Dodon.

Potrivit șefului statului, oponenții creditului rusesc au sperat că Guvernul va intra în incapacitate de plată a salariilor, pensiilor și altor prestații sociale și pe fundalul unor nemulțumiri în masă vor reveni la guvernare.

”De ce strigă? Nu pentru că nu le place un anumit punct din acord. Întrebarea e alta. Ei au sperat foarte mult că noi nu vom avea surse financiare, nu vom putea face față, vor ieși în stradă pentru că nu se plătesc salariile și pensiile, și pe fundalul revoluției ei vor veni la putere. Alte argumente nu sunt”, a declarat Dodon.

Președintele a mai remarcat că, imediat după ce Rusia a anunțat despre acordarea acestui credit Republicii Moldova, au reacționat și alți parteneri.

”Peste cîteva ore am primit creditul de la FMI, apoi UE a anunțat că este gata să ne acorde 100 de milioane de euro. Le suntem recunoscători tuturor: UE, SUA. Dar cu un ajutor financiar concret a venit Rusia, pentru aceasta vreau să-i aduc mulțumiri. Noi apreciem foarte mult acest pas”, a mai spus Dodon.

Președintele țării a discutat cu omologul său rus încă în decembrie anul trecut despre acordarea unui credit de 500 de milioane de euro, prima tranșă a căruia este de 200 de milioane de euro.

Parlamentul a ratificat, cu voturile PSRM, PDM și deputatului independent Alexandr Oleinic, Acordul cu Guvernul Federației Ruse prin care Republica Moldova va primi un împrumut financiar de stat în sumă de 200 milioane de euro. Împotriva acestui împrumut s-au pronunțat deputații din fracțiunile PPDA, PAS, Șor și grupul Candu.

Ulterior, Curtea Constituțională, la cererea lui Sergiu Sîrbu și Andrian Candu, a suspendat acest împrumut.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă