PSRM

19 noiembrie 2015

La inițiativa socialiștilor, membrii Comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară s-au întîlnit la Edineț cu producătorii agricoli din nordul țării

În premieră pentru RM, la inițiativa deputaților socialiști,  la Edineț a avut loc o ședință comună a Comisiei parlamentare pentru agricultură și industrie alimentară, condusă de  deputatul socialist, Radu Mudreac cu producătorii agricoli din raioanele de nord ale RM.

La ședința au participat membrii Comisiei parlamentare respective precum și mai mulți agenți economici agricoli, președinți și vicepreședinți de raioane, responsabili de domeniul agricol din Consiliile raionale și șefii de subdiviziuni ANSA ( Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor ) din raioanele de nord, Eduard Grama, viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Nicolae Ciubuc, vicedirectorul Agenţiei de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură, și Grigore Porcescu, vicedirectorul ANSA.
Scopul ședinței a rezidat în eficientizarea sectorului agricol care reprezintă un instrument important în vederea promovării creșterii economice și reducerii sărăciei în mediul rural, analiza eficienței legislației în vigoare, identificarea problemelor care ar impune modificarea legislației în domeniu, testarea necesității adoptării unor noi legi, informarea societății despre activitatea parlamentară precum și controlul parlamentar asupra executării legilor.

Membrii comisiei au dorit să se documenteze din primă sursă cu problemele cu care se confruntă fermierii în teritoriu, precum și să fie depistate barierile în calea modernizării agriculturii, îmbunătățirea productivității și atingerea unui nivel mai înalt în integrarea producătorilor pe piețele de desfacere.

De asemenea, socialiștii au fost interesați să vadă care este interacțiunea dintre structurile raionale responsabile de domenuil agricol și alte structuri ale administrației publice locale, pe de o parte și a Parlamentului RM pe de altă parte, în vederea asigurării unui mecanism de comunicare și conlucrare ulterioară.

Producătorii agricoli s-au plîns că nu-și pot onora creditele deoarece subvențiile promise de guvernare nu au fost alocate, iar mulți dintre ei nici nu beneficiază de subvenții din care cauză se află în pragul falimentului.

Totodată, agricultorii au venit cu mai multe propuneri argumentate care pot sta la baza inițierii unor proiecte de legi menite să redreseze starea de lucru și situația în domeniul agricol și zootehnic.

Radu Mudreac a menționat că toate propunerile înaintate vor fi examinate în vederea identificării unor soluții eficiente de rezolvare a problemelor expuse.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă