PSRM

24 iunie 2021

Comisia parlamentară, despre răpirea lui Ceaus: Urmele acestei crime duc și la instituția prezidențială

În răpirea ex-judecătorului ucrainean Nikolai Ceaus au fost implicate și structuri ale statului Republicii Moldova, iar urmele acestei crime duc inclusiv la instituția prezidențială.

Declarații în acest sens au fost făcute, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, de către deputații Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, membri ai Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor presupusei răpiri a ex-judecătorului ucrainean Nikolai Ceaus.

”Comisia a audiat mai multe persoane, reprezentanți ai instituțiilor, am dat de urmele celor care l-au răpit pe Ceaus, am constatat cârdășia instituțiilor de stat în această crimă. Urmele acestei crime duc și la instituția prezidențială. Noi nu am avut deschidere ori conlucrare sub nici o formă din partea instituției prezidențiale, chiar dacă am expediat mai multe demersuri. SIS a încercat să ne ducă pe pistă greșită”, a spus Grigore Novac.

Adrian Lebedinschi, vicepreședintele Comisiei parlamentare de anchetă, de asemenea, a remarcat faptul că SIS intenționat a vrut sa ducă pe pistă greșită organele oficiale de anchetă. Un exemplu care confirmă acest lucru este faptul că în ziua răpirii cei de la SIS au dat indicații să se închidă doar câteva puncte de trecere a frontierei de stat a Republicii Moldova, pe când răpitorii au plecat nestingherit pe la Otaci.

Deputatul a remarcat că în ianuarie 2021, înainte de vizita Maiei Sandu în Ucraina, SIS  i-a prezentat o notă amplă privind cazul Ceaus. Iar după întrevederea bilaterală cu Maia Sandu, președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski a spus deschis jurnaliștilor că au convenit să faciliteze acest proces și să îl aducă acasă pe acest cetățean. Însă nici SIS și nici Președinția nu au acceptat să prezinte această notă informativă deputaților – membrilor Comisiei de anchetă.

Potrivit deputaților, cu câteva luni până la răpirea lui Ceaus, acesta a fost filat, iar Președinția a făcut interpelări către Serviciul de Informații și Securitate despre cazul Ceaus.

Totodată, membrii Comisiei se arată indignați vizavi de faptul că SIS și Președinția refuză să ofere Parlamentului informații ample despre fostul atașat militar al Ambasadei Ucrainei Serghey Smetaniuk – cel care l-ar fi transportat în portbagajul autoturismului cu numere diplomatice pe judecătorul Nikolae Ceaus, răpit de pe teritoriul Moldovei.

Cei doi membri ai Comisiei au amintit că directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Esaulenco, nu a fost nici la un caz răsunător de crime la fața locului, iar în cazul Ceaus a venit și dădea de acolo indicații. Iar imediat după câteva minute a raportat Președintei. La întrebarea de ce nu a informat și Parlamentul, acesta ar fi zis că nu a considerat oportun.

Deputatul a subliniat că, potrivit Legii privind Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, directorul SIS este numit de Parlament și poate fi eliberat din funcție tot de Parlament la propunerea Preşedintelui Republicii Moldova sau a deputaților.

Membrii Comisiei parlamentare de anchetă consideră că trebuie să fie cerută expres demisia directorului SIS Alexandru Esaulenco, pentru încălcarea vădită a  legislației. Totodată, Adrian Lebedinschi a anunțat că va face o interpelare al Procuratura Generală și la instituții internaționale să fie verificată activitatea SIS care permite aflarea pe teritoriul Republicii Moldova și filarea persoanelor de către servicii de inteligență și spionaj străine.

”Chiar și acum pe teritoriul Republicii Moldova se află câteva grupe ale reprezentanților serviciilor speciale ale altor state care filează funcționarii publici, deputați, reprezentanți ai altor instituții. Și asta nemaivorbind de structuri neoficiale care deschis filează cetățenii țării noastre. Nu ne interesează atât de mult cazul persoanei Ceaus, cât securitatea fiecărui cetățean al Republicii Moldova”, a declarat deputatul.

Cei doi membri ai Comisiei au mulțumit jurnaliștilor din Moldova și din Ucraina pentru contribuția adusă anchetei prin materialele publicate. Acestea au fost folosite de Comisie pentru investigația pe care o efectua în paralel cu cea a SIS care intenționat zădărnicea procesul de investigație, inclusiv prin ridicarea de probe.

Totodată, deputații și-au exprimat nedumerirea în legătură cu faptul că interesul multor jurnaliști față de cazul Ceaus s-a stins în momentul  în care a devenit clar că sunt implicate SIS-ul și Președinția.

”Vă îndemn să aveți grijă de ceea ce se întâmplă în jur, să fiți obiectivi,  pericolul ne paște pe fiecare dintre noi”, a rezumat Adrian Lebedinschi.

Amintim că Nikolae Ceaus a fost răpit din centrul capitalei pe 3 aprilie 2021. Poliția a constatat că acesta a fost dus în Ucraina cu un automobil cu numere diplomatice, care îi aparține Ambasadei Ucrainei la Chișinău. Procuratura Generală a Republicii Moldova a reținut două persoane – cetățeni ai Republicii Moldova care au acordat ajutor logistic la răpirea ex-judecătorului ucrainean Ceaus. Unul dintre aceștia a luptat la Donbass din partea armatei ucrainene.

 

 

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă