10 iunie 2021
Candidații la funcția de deputați din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au prezentat prioritățile în domeniul infrastructurii locale
Candidații la funcția de deputați din partea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Aliona Pelipețcaia și Vladimir Mizdrenco au prezentat astăzi prioritățile în domeniul infrastructurii locale ale Programului de dezvoltare social-economică.
Aliona Pelipețcaia a remarcat o situație deosebit de dificilă în zonele rurale. În special, doar jumătate din localitățile din Moldova sunt conectate la sistemul central de aprovizionare cu apă. Celelalte localități folosesc apă din fântâni cu risc pentru sănătatea lor.
Situația este și mai gravă cu privire la conectarea localităților la canalizare – doar aproximativ 8%. O situație deosebit de dificilă persistă și în raioanele Soroca, Drochia, Fălești, Glodeni, Rezina, Cantemir, Basarabeasca. Aici, niciun sat nu este conectat la sistemul central de canalizare.
Cu privire la gazificare situația este puțin mai favorabilă, nivelul de gazificare din Moldova constituie 90% din localități. În orașe, această cifră este de 88,5%, în sate – 31,5%.
În ceea ce privește calitatea drumurilor, Moldova ocupă locul 129 între 141 de țări. „Ne propunem să soluționăm prioritar problema legată de drumuri”, a subliniat Aliona Pelipețcaia.
În ultimii trei ani, peste 2 000 km de drumuri au fost reparate în cadrul programului „Drumuri bune”. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor este pregătit să continue această activitate.
Drumurile locale necesită o atenție specială. 90% din drumurile din Cahul și Ungheni se află într-o stare deplorabilă, în Edineț – 84%, în Comrat – 70%, în Soroca – 80% din drumuri.
În aceste condiții, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a identificat următoarele priorități în activitățile sale:
În 4 ani, vor fi restaurate și reparate 3600 km de drumuri și străzi locale, ceea ce va asigura o comunicare rutieră de calitate între centrele raionale și așezările rurale.
Programul „Drumuri bune pentru toți” va fi îmbunătățit: criteriile de selectare a drumurilor locale pentru reparații/restaurări vor fi clar definite, proporția drumurilor locale reparate cu asfalt va crește la 60%.
Cu participarea autorităților locale, va fi elaborat și implementat un program de iluminare stradală a localităților, astfel încât în 4 ani, cel puțin 50% din toate străzile urbane și rurale să fie iluminate.
Va fi implementat un program de granturi bugetare pentru a sprijini inițiativele comunităților locale și ale administrațiilor locale pentru construcția, restaurarea și reparația obiectivelor sportive și culturale, care prevede cofinanțarea proiectelor de către autoritățile locale, organizațiilor obștești și rezidenții locali cu cel puțin 20% din valoarea proiectului.
Dezvoltarea infrastructurii locale necesită crearea unei baze de finanțare fiabile și durabile, inclusiv prin creșterea nivelului de autonomie financiară a autorităților locale și reducerea dependenței bugetelor locale de transferurile de la bugetul de stat de la 70% la 60%.