PSRM

28 aprilie 2017

Bogdan Țîrdea: Fidelă tradițiilor liberale, doamna Fusu a transformat ministerul întrun cuibar al corupției

(Discursul din Parlament a deputatului PSRM, Bogdan Țîrdea privind dezbaterea moțiunei simple împotriva ministrului Educației, Corina Fusu pe data de 28 aprilie 2017)

 Dragi concetățeni!

 1. Doamna Fusu nu a activat o zi in sistemul de educație. Devenind ministru, în loc sa apere pedagogii, directorii de scoli, elevii, le-a declarat un adevarat razboi.

2. Ironia sorții Corina Fusu care prin 2003 făcea mitinguri contra guvernarii comuniste, acuzind-o de dictatura, isi termina cariera de ministru cu mitinguri demarate de catre pedadogi contra sa!

Performanțele acestei doamne  îți ridică părul în cap!

3. Nu a propus niciodată la sedintele guvernului, majorarea salariilor pentru pedagogi, nu a venit cu propuneri de identificare a resurselor pentru guvern. In timpul cît a fost ministru, nu s-a reparat niciun camin, nicio sala de clasa. Totul e pus in sarcina parinților…

4. Fusu a epurat pe un capăt cadrele didactice. În anul de studii 2015-2016, în instituţiile de învăţămînt primar şi secundar general de zi activau cu 3,9 % mai puţine cadre didactice comparativ cu anul de studii precedent.  În învățămîntul superior cu 1,2 % mai puțin.

5.În Raportul avocatului poporului,  se scrie că in 2014 au fost închise 14 școli, în 2015-16, iar în 2016-28.  Ați închis internatul 2 situat pe strada Grenoble.  În consecință 600 de copii nevoiași au rămas în stradă.  Nu le-ați oferit măcar dreptul de-a locui în caminele instituției. Ce v-au facut acești copii?

6. Potrivit avocatului poporului, în 2014, erau 61 copii nescolarizati,  în 2015- 86, in 2016 –115!  Deci, în 2 ani cifra s-a dublat.  In anul 2016-148 de copii au abandonat școala din lipsa de haine, manuale, bani, transport. Asta numiți reformă?

7. Tot sub conducerea sa, a izbucnit scandalul cu otravirea cu alimente alterate a copiilor în scoli si gradinițe. Culmea ipocriziei, chiar consiliera doamnei Fusu, Tatiana Cebotari, este rudă directa a doi angajați ai firmei Sanex Comerț – care a otravit mai multi copii. Apropo, firma a cistigat 9 contracte in valoare de 8 milioane lei in Chișinău. Mai mult –Cebotari nici macar mustrare aspra n-a primit, ca sa nu mai zic  sa fie concediata! De ce oare? Poate fiindca astfel se distrugea schema, nu-i așa?

  • 8. În 2015-2016, Corina Fusu  a pornit epurări în masă a directorilor de școli, promovînd peste tot directori liberali.  Altfel spus, a politizat si subjugat  sistemul de invațamint!

Vreți exemple? Poftim!

a)     Colegiul de ecologie din Chisinau. Numit liberalul Alexandru Mariț, care a adus un prejudiciu colegiului  de 900.000 lei!

b)    Scoala profesionala Nr3 din Chisinau. Liberalul Dorin Brinza

c)     Scoala profesionala Nr4 din Chisinau –liberalul Ion Sobari

d)    Centrul de excelenta în industria usoara –liberala Raețchi.

Acest lucru se întimplă în Chișinau! Vă dați seama ce se face in raioane si sate?

Fidelă tradițiilor liberale, doamna Fusu a transformat ministerul întrun cuibar al corupției

9. Intrun raport al Curții de Conturi, se arata ca in 2016, la Ministerul educatiei încălcările financiare au constituit 1,6 mlrd lei! In loc sa fie imediat demisă, Fusu vine in parlament și rîde de deputați!

10. Există semnale, ca la minister, fără bani nu se rezolvă nimic. Dai bani –primești reparații in cămin, finanțare pentru instituție, și chiar locuri la admitere!!!! Taxa medie e de 10-15.000 euro!

Și vă rog-nu negați acest lucru. Chirinciuc tot nega.                                 

                                          27 martie –decizie dubioasa…

11. Recent, Fusu a emis un ordin vizînd informarea elevilor despre semnificatia zilei de 27 martie. Am crezut ca doamna Fusu vroia sa ne informeze despre 27 martie 2015, zi in care  guvernul Gaburici, a votat transferul sau furtul, a 5,6 miliarde de lei pentru bancile lui Shor! Am gresit!

Dar nu vreti  sa facem o zi de informare despre contractele de 500 mln lei obținute de firma Parstar, afiliată PL? Sau despre buticurile Cofee Time, instalate de Lucian Chirtoaca în tot orasul? Dar că in 2010-2015 ați repartizat la primarie 300 ha de teren, valorind peste 200 mln euro, nu vreti să facem zi de informare?

Personal sunt gata să vă ajut.

12. Și ultima –despre miniștri liberali.

La transporturi au pus un corupt. La armata-un hoț. La ecologie-un oportunist. Iar la educație-un monstru.

Un liberal a distrus caile ferate.

Altul – armata, vinzind sistemele NEVA.

Al treilea-a dat 40% teritoriu al țării în concesiune.

Al patrulea – a distrus 3 banci, ratînd miliardul.

Al cincilea – distruge invățămîntul.

Dacă nu-i oprim, ei vor distruge și Moldova!

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă