PSRM

13 decembrie 2018

Bogdan Țîrdea: Parlamentul European o demască pe Maia Sandu

Deputatul fracțiunii Partidului Socialiștilor și politologul Bogdan Țîrdea a comentat o rezoluție dură adoptată la 14 noiembrie 2018 de către Parlamentul European, adresată Republicii Moldova. Potrivit lui Țîrdea, multe puncte ale documentului „uimesc prin inadecvare”.

Mai jos publicăm comentariul politologului Bogdan Țîrdea în întregime:

“În punctul 2 al rezoluției, Parlamentul European salută programul FMI pentru Moldova,  referindu-se, probabil, la majorarea vîrstei de pensionare și indexarea pensiilor, în 2019, cu 3,3%.

În punctul 14, Parlamentul European „se arată îngrijorat” de noua reformă electorală (adică, trecerea la sistemul mixt de vot), votat de PSRM-PD în lipsa unui consens cu partidele din opoziția extra-parlamentară.

Domnilor!

În 2010 cînd AIE a efectuat 400 de modificări în Codul electoral, lipsind astfel PCRM și PSRM de șansa la victorie, a existat consens majoritar?

Ah da, Codul a fost scris de experți europeni  în baza „consensului comun” cu oligarhii moldoveni.

Dar, nu asta e cel mai important.

Partidul Popular European (PPE), care controlează Parlamentul European, chipurile “n-a observat” că  sistemul mixt  a fost  votat și de Partidul Popular European condus de Leancă. Da, da- acel Leancă care a  semnat pentru Acordul de asociere.

Evident, cum ar putea PPE din Parlamentul European critica PPEM din parlamentul moldovenesc?

În punctul 21, numai să nu rîdeți, Parlamentul European cere publicarea raportului „Kroll 2”, întoarcerea miliardului furat și condamnarea vinovaților!

Aici și este apogeul marasmului!

Domnilor, potrivit raportul Kroll-1, o parte din miliardul furat a fost transferat în două bănci din Letonia, apoi pe conturile unor companii din Marea Britanie, Belize, BVI și Panama.

Letonia și Marea Britanie sunt țări UE, sau nu-i așa?

Ce sau cine v-a împedicat  să înghețați aceste conturi și să întoarceți banii în Moldova?  Sau sunteți părtași?

Totuși, punctul 21 este unicul în care UE nu minte. În el, Parlamentul Euopean recunoaște cu text deschis că, decizia privind garanțiile de stat acordate băncilor Shor subminează credibilitatea Republicii Moldova.

Reamintesc, pe 27 martie 2015  Maia Sandu a votat pentru acordarea celui de-al doilea credit de urgență, în valoare de 5,4 miliarde lei, celor 3 bănci a lui Ilan Shor.

Chipurile pentru „salvarea deponenților”. La ziua de azi,  UE recunoaște că asta a fost o crimă.

Ei bine, puterea e în adevăr, iar adevărul e în Dumnezeu!”

 

 

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă