PSRM

04 octombrie 2021

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor este categoric împotriva ratificării Convenției de la Istanbul

Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor se pronunță categoric împotriva ratificării Convenției de la Istanbul și a părăsit sala de ședințe a parlamentului în timpul discuțiilor cu privire la acest subiect, în data de 1 octombrie. Deputații Grigore Novac și Inga Sibova au prezentat poziția Blocului în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi.

Socialistul Grigore Novac a subliniat faptul că documentul nu doar că nu a fost discutat cu societatea civilă, dar nici nu a fost prezentat Comisiei parlamentare pentru drepturile omului pe care o conduce, iar cei 54 de deputați PAS, care au votat pentru ratificarea documentului în prima lectură, nu au idee pentru ce au votat.

Deputatul a amintit că potrivit informației de pe pagina web oficială a Consiliului Europei, Convenția de la Istanbul NU a fost ratificată de următoarele state: Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Letonia, Lituania, Federația Rusă, Republica Slovacă, Ucraina, Marea Britanie, precum și nici de Uniunea Europeană.

Nu au semnat și nu au ratificat convenția și multe alte state non-membre ale Consiliului Europei: Canada, Japonia, Kazahstan, Mexic, SUA. Iar pe 1 iulie 2021, Turcia a ieşit în mod oficial din Convenţia de la Istanbul și Guvernul turc şi-a explicat decizia de retragere din această convenție susţinând că ”acest tratat subminează valorile familiale şi normalizează homosexualitatea prin apelul său la nediscriminare în funcţie de orientarea sexuală.”

Grigore Novac a atras atenția asupra faptului că articolul 3 al Convenției de la Istanbul reglementează o definiție nouă și controversată a „genului” în dreptul internațional: „gen” va însemna rolurile, comportamentele, activităţile şi atributele construite social, pe care o societate le consideră adecvate pentru femei şi bărbaţi. Această definiție înseamnă că sexul și „genul” sunt două concepte diferite.

„Termenul de „gen” nu se regăsește în niciuna din celelalte convenții internaționale. Are, deci, o încărcătură ideologică puternică și se clădește pe concepția că omul se naște ca o ființă neutră, care poate să își determine ori să își schimbe „genul” în cursul vieții, sub influența diverșilor factori”, a remarcat deputatul.

Grigore Novac a menționat faptul că articolul 14 al Convenției de la Istanbul, încalcă dreptul părinților la educația copiilor lor în conformitate cu convingerile religioase și filosofice ale părinților.

Socialistul a declarat că ratificarea Convenției de la Istanbul nu constituie soluționarea problemei privind violența în raport cu femeile. Sporirea atenției asupra acestui fapt este doar un paravan pentru promovarea ideologiei care neagă existența sexelor biologice. Novac a mai spus că statul are suficiente pârghii pentru a combate violența domestică.

Deputatul a mai comunicat că mii de cetățeni ai Moldovei s-au declarat împotriva ratificării convenției, semnăturile acestora fiind expediate către conducerea țării.

„Conform principiilor democrației, noi trebuie să ținem cont de opinia întregii societăți care, așa cum bine știm, este în mare parte creștin-ortodoxă”, a subliniat Grigore Novac.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă