PSRM

29 februarie 2024

BCS cere excluderea din ordinea de zi a proiectului ce ține de efectuarea decontărilor în numerar și propune impunerea unui impozit special pentru bănci

Astăzi, în ședința în plen a Parlamentului, deputatul BCS, Petru Burduja, a propus excluderea din ordinea de zi a ședinței a proiectului de lege cu privire la efectuarea decontărilor în numerar.

Petru Burduja a menționat că acest proiect lobează interesele instituțiilor bancare și nebancare, în condițiile în care, conform relatărilor BNM, 93% din capitalurile bancare aparțin proprietarilor din spațiul UE. Totodată băncile comerciale în anul 2022 au avut un venit de 3,6 mld. lei, în 2023 – 4,1 mld. lei profituri curate. ”Este un proiect antisocial și antieconomic, targhetat spre limitarea investițiilor în RM, care atinge inclusiv populația rurală care se ocupă cu activitate individuală la sate”, a remarcat deputatul socialist.

În legătură cu faptul că majoritatea parlamentară a respins inițiativa dată, Petru Burduja a propus examinarea unui alt proiect ce va echilibra povara pe care guvernarea o pune asupra cetățenilor și prevede instituirea unui impozit special pentru băncile comerciale în mărime de 18% din venitul impozabil pentru perioada anilor 2023- 2025, având în vedere că profiturile pe care acestea le obțin au crescut și vor crește în 2024 până la peste 5 mld. lei. ” Si atunci va fi corect față de cetățeni și față de toți”, a menționat deputatul.

Ambele proiecte au fost respinse de majoritatea PAS.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă