02 iunie 2022
BCS a cerut demiterea ministrului Agriculturii
Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au înaintat moțiunea simplă asupra activității Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Potrivit deputatului socialist Radu Mudrea, care este și vicepreședintele Comisiei agricultură și industrie alimentară, situația în acest domeniu este tragică, iar ministrul Agriculturii nu are o viziune clară privind dezvoltarea sectorului.
„Azi, la mai bine de 9 luni, de când Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare a preluat funcția, starea de lucruri în sectorul strategic al Economiei Naționale – Agricultura este deplorabilă. Și aceasta se întâmplă în situația în care Ministrul a preluat funcția într-un an record pentru sectorul agricol. Astfel, datorită eforturilor financiare și nefinanciare ale guvernului oferite agricultorilor în cel mai dificil an agricol din istoria țării – anul 2020, în anul 2021 producătorii agricoli au obținut rezultate record în producerea globală de grâu – de circa 1,6 mil tone, care asigură integral securitatea alimentară a țării, estimată la circa 350 mii tone, recolta globala de porumb s-a ridicat la 2,8 mil. tone, orz – 165 mii tone, floarea-soarelui – peste 950 mii tone. Cu astfel de rezultate, securitatea alimentară a țării urma să fie asigurată pe câțiva ani înainte, dar, spre regret, capacitățile manageriale ale Ministrului nu ne permite să avem o dezvoltare continuă în sector și acces sigur al populației la produsele agroalimentare – limitat din cauza creșterii galopante a prețurilor și diminuării puterii de cumpărare a consumatorilor.
În conformitate cu datele prezentate de BNS, prețurile la produsele alimentare de bază au crescut în ultimele 12 luni cu 30,2%. În luna aprilie 2022 față de aceiași lună a anului trecut creșteri puternice au fost la legume cu peste 69%, ouă de găină – 53%, prețul la pâine a crescut cu 26,6 la sută, iar la produsele din carne și produsele lactate au sporit cu 23,6 și respectiv cu 23,1%, la zahăr prețul a crescut cu 22 la sută. Uleiul vegetal este marcat cu o creștere de 18,2 la suta comparativ cu prețul de acum 12 luni, dar aici nu s-a luat în considerație creșterea de 50 la sută per litru de ulei de la începutul lunii mai”, a declarat Mudreac.
În contextul celor menționate, BCS a venit și cu un șir de propuneri, pentru soluționarea acestei situații, printre care restituirea TVA și accizei achitată pentru motorina utilizată la lucrările în sectorul agricol – în jur de 10 lei din prețul combustibilului constituie impozite achitate in buget; compensarea a minim 3 lei per kg a merelor; urgentarea transmiterii în comodat a sistemelor centralizate de irigare către Asociațiile Utilizatorilor de Apă și altele.