PSRM

08 februarie 2022

Adrian Lebedinschi: Combaterea corupției se reduce la lupta puterii cu oponenții politici

„Sub aspectul combaterii corupției, în afară de lupta cu oponenții politici nu vedem nimic”, a menționat Adrian Lebedinschi, deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, în cadrul dezbaterii publice la IPN la tema „Combaterea corupției în Republica Moldova: între obiective, procese și efecte”. „Din păcate, la moment, noi suntem la o etapă când politicienii, politicul, guvernarea, nu sunt în stare să ofere o viață mai bună cetățenilor și sunt nevoiți să acționeze prin aceste metode grandioase – cetățeanul oricum reacționează la orișicare percheziție, la orișicare reținere. În loc de pâine, guvernarea oferă show-uri”, a specificat deputatul.

Potrivit lui, exponenți ai noii guvernări declarau, la preluarea conducerii în stat, că vor elimina schemele legate de contrabanda de țigări, de spirt, de chihlimbar și altele. „Dacă ele (schemele, n.r.) au existat, atunci ele au fost preluate (de noua guvernare, n.r.). Pentru că România reține multe persoane care se ocupă de acest trafic la frontiera de stat. În Republica Moldova nu există rețineri ale unor asemenea făptași. Începând cu luna septembrie noi nu am avut niciun caz. Mai mult ca atât, în Republica Moldova, actuala guvernare, de fapt, preia tot ce a fost pe timpul lui Vladimir Plahotniuc”, a remarcat Adrian Lebedinschi.

„Noi nu vedem acțiuni concrete de combatere a corupției la nivel legislativ, pe parcursul a jumătate de an, de când există o nouă majoritate parlamentară. Nu au fost decât unele discuții, care sunt duse în culoare, dar (deputații din majoritatea parlamentară, n.r.) nu au venit cu careva proiecte de reformare”, a specificat Adrian Lebedinschi. „Din contră, de la numirea în funcții prin concurs, noi am ajuns la eliminarea concursurilor la toate funcțiile. Zilnic suntem martori ai unor acțiuni care, de fapt, demonstrează: corupția există și ea crește”, a specificat deputatul.

În opinia deputatului socialist, în instituțiile de drept nu au fost aduse persoane noi, integre, care să lupte cu corupția. „Au rămas același persoane care au fost până acum, iar unele au fost chiar avansate, le-au fost date împuterniciri mai mari”, a specificat Adrian Lebedinschi. „Nu există criză de cadre. Noi avem specialiști foarte bine pregătiți în toate domeniile, inclusiv cu studii pe care le-au făcut în afara Republicii Moldova, la universități bune, în toți cei 30 de ani de independență”, a remarcat deputatul. Problema este că „cetățenii care au experiență și care știu cum să rezolve problemele, nu vor să vină să lucreze în echipa guvernamentală”, deoarece nu sunt de acord cu actuala putere politică de la Chișinău.

Deputatul socialist a atras atenția asupra faptului că investigațiile care au fost făcute de către serviciile speciale europene, demonstrează că în anul 2019-2020 „a scăzut numărul de țigări (introduse prin trafic ilegal) folosite în spațiul european. Prețul lor a crescut automat, pentru că o bună parte din scheme au fost oprite. Nu au fost oprite toate”, a admis Adrian Lebedinschi. De asemenea, pe timpul guvernării socialiștilor a fost liberalizat exportul metalelor. „Nu mai exporta doar Metal Feros, ci și alți agenți economici”, a amintit deputatul.

ipn.md

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă