PSRM

10 februarie 2022

Adoptarea legii cu privire la pre-vetting va duce la un eșec total al reformei justiției și va provoca astfel consecințe grave în înfăptuirea actului de justiție pentru cetățeni

Astăzi, deputații BCS Grigore Novac și Vasile Bolea au susținut un briefing în cadrul căruia s-au pronunțat împotriva adoptării în a doua lectură a proiectului de lege cu privire la pre-vetting (evaluarea prealabilă a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii și Consiliului Superior al Procurorilor), motiv pentru care fracțiunea BCS a părăsit sala de ședințe a Parlamentului.

Proiectul de lege prevede existența unei comisii din 6 membri, care vor testa integritatea potențialilor candidați în funcțiile CSP și CSM, dintre care 3 sunt numiți de Parlament, iar 3 vor fi numiți de partenerii străini.

Deputații au subliniat că pe marginea acestui proiect nu există un consens larg nici în Parlament, nici în cadrul societății civile. Asociațiile de profil, de asemenea au criticat proiectul de lege respectiv, iar Comisia de la Veneția a punctat caracterul nefondat al modificărilor, precum și viciile de calitate și claritate a legii care vor conferi proiectului un caracter neconstituțional.

Grigore Novac a adus mai multe argumente în susținerea poziției fracțiunii, printre care:

– Înființarea unei asemenea Comisii de evaluare, prezintă un dublu risc: apariția unei suspiciuni generale în privința sistemului judiciar și metoda „verificării” propuse este ineficientă pentru a înlătura pretinsa „îndoială” asupra candidaților, pe care propriu-zis sistemul o creează.

– Legea nu explică cine sunt „partenerii străini” care urmează să facă parte din respectiva Comisie, precum și nici nu stabilește procedura de selectare a acestora.
– Cerința pentru ca membrii Comisiei să nu fi deținut funcția de judecător sau procuror în ultimii 3 ani nu are o justificare rezonabilă, fapt care contravine standardelor internaționale.
– Proiectul nu reflectă mecanismul respectării dreptului la viața privată a candidaților și membrilor familiilor acestora.
– Este incertă și procedura apelului și a recursului a candidaților, etc.

”Nu ne împotrivim mecanismului de evaluare. Dorința noastră este ca acesta să se înscrie în regulile justiției naționale. Nicio schimbare nu va fi benefică, dacă nu vom respecta principiile legislației și ale Constituției. Dacă nu va trece acest pre-vetting, imaginea unui judecător și procuror va avea de suferit, mai ales la nivel moral”, a subliniat Grigore Novac.

Parlamentarii s-au arătat indignați de faptul că guvernarea se grăbește cu adoptarea unor asemenea proiecte nepregătite și a ignorat propunerea opoziției de a crea un grup de lucru care ar aduce proiectul de lege în conformitate cu legislația națională și internațională. În opinia deputaților adoptarea acestei legi va avea efecte negative și asupra sistemului de justiție și asupra cetățenilor, precum și se va solda cu multiple pierderi de dosare la CEDO.

”Este o încercare de a subjuga justiția prin acapararea viitoarei componențe a CSM și CSP, o încercare de a da pe mâini străine justiția din Moldova

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă