PSRM

10 iulie 2014

Uniunea Vamală –unica salvare a economiei Republicii Moldova de la colaps

Autorităţile moldoveneşti au semnat Acordul privind Asocierea cu UE. Cum credeţi, cît de conştient este acest pas?

– Guvernarea din Moldova nu este interesată de preţul, pe care îl vom avea de achitat pentru Acordul privind Asocierea cu UE. Or, guvernarea joacă după nişte reguli scrise nu la Chişinău. În culoare, reprezentanţii majorităţii parlamentare ne spuneau deschis: “ne dăm seama de riscurile Acordului privind Asocierea cu UE”. Totuşi, aceştia sînt nişte oameni dependenţi. Ei sînt obligaţi să facă ceea ce li s-a indicat de la Bruxelles şi Washington. Uite asta ei şi fac fără a sta prea mult pe gînduri.

 – Sîntem asigurați că Europa ne ajută cu bani şi va face acest lucru şi mai departe. Pe cît de real şi de important este acest ajutor? Ce ne poate da Uniunea Vamală?

– Este inutil să sperăm că ţara va fi salvată de creditele sau granturile occidentale. Timp de 5 ani, statul nostru a primit 1 miliard de euro din partea diferitor organisme financiare internaţionale. Ce este suma de 1 miliard de dolari timp de cinci ani? Pentru comparaţie: doar anul trecut, transferurile  de bani de la migranţii noştri muncitori aflaţi în Rusia s-au cifrat la 1,2 miliarde euro.

1 miliard timp de 5 ani din Europa – în schimbul închiderii şcolilor şi deposedarea de bani a pensionarilor şi invalizilor. Din Rusia peste un miliard de euro, fără a lua în calcul veniturile din exporturile pe piaţa rusească.

 – Mai mulţi experţi califică regimul de liber schimb comercial cu UE drept devastator pentru economia moldovenească. Părerea dvs.?

– În relaţiile noastre actuale cu Europa, importurile depăşesc dublu exporturile. Noi nu cumpărăm din Europa nici gaze, nici alte resurse. Şi ce aducem noi de acolo? Am început a cumpăra şi a consuma multe produse agricole din Europa. Dacă vom ridica taxele, vom deschide piaţa, cu  ce ne vom alege? Aici va înceta orice activitate de producere. Astfel, economia noastră riscă să se pomenească în pragul unui colaps.

 – Care ar fi reţeta dvs. pentru succesul economiei noastre?

– Mereu am fost adeptul ideii de a ne da posibilitatea să lucrăm. Daţi-ne undiţa, căci peştele ne duce mintea să-l prindem. Pentru majoritatea sectoarelor, noi nu avem nevoie de careva credite sau granturi. Noi avem nevoie de piaţă. Pînă în anul 2006, cînd nu era embargoul la vinuri, noi exportam o cantitate foarte mare de vinuri în Rusia, fără careva credite şi granturi, mai multe combinate de vinificaţie erau în proces de modernizare. Cele mai bune combinate, cu cele mai performante linii de producere din Europa, erau anume aici, în Moldova. Fără granturi şi credite europene! De ce? Pentru că aici noi aveam piaţa.

Uniunea Vamală reprezintă o piaţă. Reprezintă o posibilitate de a crea aici locuri de muncă şi de a ne dezvolta. În majoritatea cazurilor, nu avem nevoie de credite şi granturi. Da, creditele şi granturile sînt necesare pentru infrastructură. Da, noi am beneficiat de împrumuturi de la banca rusească în timpul activităţii în cadrul comisiei interguvernamentale moldo-ruseşti.

Da, poţi avea credite pentru reparaţia drumurilor. Actuala guvernare arată poporului că Europa dă bani pentru drumuri, dar nu spune că aceşti bani sînt furaţi. Totuşi, bani pentru drumuri vom putea lua şi din Rusia, şi din Banca Euroasiatică. Europa însă nu ne va asigura o piaţă.

– Dacă ar fi să vorbim global, ce ne aşteaptă în următorii cîţiva ani după semnarea Acordului privind Asocierea cu UE?

– Am menţionat în mai multe rînduri că există o mare eventualitate ca, după alegeri, puterea în stat să fie preluată de forţe de centru-stînga, care vor organiza un referendum naţional, după care vor denunţa, avînd drept punct de pornire voinţa poporului, toate acordurile semnate de actuala guvernare, care vin în contradicţie cu interesele naţionale.

Dacă ar fi să examinăm experienţa altor state, de exemplu, a României, Bulgariei, vom vedea că tabloul nu este nici pe departe ideal. Vom nimici astfel definitiv economia. Oamenii vor părăsi ţara şi după doi ani aici vor rămînea un milion de pensionari. Oamenii muncitori vor lipsi, deoarece nu vor fi locuri de muncă. Vor rămînea 250 mii de funcţionari publici, care vor avea bani din creditele băncilor străine şi a Comisiei Europene. Atît. Aici va fi pus punctul”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă