26 ianuarie 2015
Mai bine să fiu considerat „mîna Moscovei”, decît mîna lui Plahotniuc sau Filat
Liderul socialiştilor a acordat un interviu amplu postului de radio ”Europa Liberă”
– Socialiştii au anunţat că nu vor participa la negocierile privind crearea coaliţiei de guvernare. Cu toate acestea, coaliţia se va crea, chiar şi fără socialişti. Cum apreciaţi şansele acesteia în contextul alegerilor din 2018 sau a anticipatelor?
– Orice coaliţie, care va fi creată, nu va putea face faţă situaţiei. Situaţia e extrem de dificilă, mai ales la compartimentul bugetului pentru anul curent. Sînt necesare circa 15 miliarde de lei pentru acoperirea deficitului. Din Banca de Economii s-au furat circa un miliard de euro. Pentru a stabiliza temporar situaţia şi a linişti deponenţii, ei au sustras bani din fondul de rezervă al Băncii Naţionale. Ei înţeleg, că, în cazul în care deponenţii nu-şi vor putea ridica banii, va începe reacţia în lanţ, care va atrage în sine şi alte bănci. În acelaşi timp, Banca Naţională trebuie să mai găsească şi sumele necesare de rezerve valutare.
În această situaţie, cînd sunt necesare sume mari de bani, atît pentru Banca Naţională, cît şi pentru acoperirea bugetului, ei au o singură soluţie – să meargă iarăşi cu mîna întinsă la americani sau europeni. Eu am discutat cu ambasadorul SUA, iar mai devreme cu Ambasadorul UE. Ei înţeleg foarte bine ce se întîmplă şi din cîte mi se pare, de data aceasta nu vor da bani aşa de simplu. Ei cer reforme transparente, pe alocuri dure, care vor atrage după sine şi nişte riscuri politice. Problema e că Vlad Filat, Vlad Plahotniuc şi Vladimir Voronin (pe Mihai Ghimpu îl las la o parte) urmăresc nişte scopuri personale. Ei doresc să guverneze şi în continuare prin corupţie şi sustragerea banilor publici. Ei vor şantaja europenii şi americanii mai departe aşa cum au procedat în ultimii cinci ani.
Se întîmplă aproximativ aşa: da, noi suntem corupţi, dar dacă nu ne susţineţi, vor veni ruşii, va veni Dodon etc. Dacă SUA şi Uniunea Europeană permite să fie şantajaţi astfel, atunci să nu se mire cînd peste o jumătate de an sau un an nivelul de susţinere al vectorului proeuropean va scădea la 10-15%.
– Cum apreciaţi perspectivele concurenţilor cei mai apropiaţi – PCRM: în cazul în care aceştea vor ajunge la putere şi în cazul cînd nu vor ajunge?
– Comuniştii deja şi-au săpat „groapa” prin începerea negocierilor cu oligarhii. De aceea, vor fi ei la guvernare sau nu – nu mai este atît de important. Eu îl înţeleg pe Vladimir Voronin. El avea două variante: sau să fie în opoziţie dură alături de socialişti, însă în această situaţie el perdea controlul asupra fracţiunii, pentru că jumătate din fracţiune sînt oameni controlaţi de Filat şi Plahotniuc şi, este clar că cel puţin o jumătate din deputaţi aveau să plece din fracţiune. Cea de-a doua variantă – să aleagă o moarte politică mai îndelungată şi mai lentă. Voronin a ales al doilea scenariu: colaborarea cu oligarhii în speranţa că acest lucru îi va prelungi cumva cariera politică. Însă tendinţa căderii PCRM, se va menţine.
– Peste un an şi jumătate va trebui de ales preşedintele, iar anterior dumneavoastră aţi sonorizat opinia socialiştilor – preşedintele trebuie ales prin votul direct al cetăţenilor. Veţi susţine această iniţiativă, chiar dacă va fi lansată de altcineva?
– Noi am promis cetăţenilor în campania electorală, şi anterior, că vom face tot posibilul pentru a întoarce poporului dreptul de a alege şeful statului în mod direct. Dreptul, care a fost luat de la popor în anul 2000, ca rezultat al înţelegerilor din culise dintre comunişti, Dumitru Diacov şi Petru Lucinschi.
Noi considerăm că aceasta a fost o greşeală. Preşedintele trebuie ales prin vot direct de către popor. Astfel, socialiştii, vor lansa o asemenea iniţiativă, sau vor susţine una similară, indiferent cine o va propune. Este vorba despre schimbarea Constituţiei în aspectul alegerilor prezidenţiale directe.
Acest lucru se poate întîmpla prin două modalităţi constituţionale: prin vot în Parlament, a doua – prin referendum. Sunt convins că partidele parlamentare nu vor susţine ideea respectivă, deoarece se tem. În primul rînd se tem comuniştii, care nu au un candidat care ar putea fi ales prin vot direct, în al doilea rînd – se tem şi liberalii.
Noi nu avem numărul necesar de deputaţi pentru a lansa iniţiativa (e nevoie de o treime, iar noi avem o pătrime). E nevoie de încă nouă deputaţi. De aceea, noi vom lansa iniţiativa de modificare a Constituţiei, şi dacă nu vom găsi voturi suficiente în Parlament, vom declanşa procedura de referendum, vom colecta semnături, vom crea un grup de iniţiativă.
– Aţi declarat că va „ieşi fum” din guvernare. Ce înseamnă asta în cazul BEM?
– Din BEM, Banca Socială şi Unibank au fost extrase miliarde de lei. În opinia noastră BEM trebuie naţionalizată integral, adică statul trebuie să deţină nu 56%, ci întreg pachetul – de 100% de acţiuni. E nevoie de crearea unei comisii parlamentare cu participarea partenerilor externi, mă refer la UE, SUA şi Federaţia Rusă, deoarece o parte din bani au fost transferaţi pe nişte conturi din Federaţia Rusă şi nu doar în zonele off-shore. Pot să declar cu toată certitudinea că asemenea hoţii, asemenea crime de proporţii istorice (deoarece aşa ceva în istoria Moldovei nu a mai avut loc) au fost imposibile fără acordul tacit sau participarea directă a reprezentanţilor puterii.
Trebuie creată o comisie guvernamentală şi interstatală, pentru a identifica locurile unde se află aceşti bani, care trebuie întorşi în cadrul unor dosare penale internaţionale, şi acest lucru este posibil. Sunt convins că vom putea demonstra că au fost implicate atît conducerea PD şi PLDM, cît şi conducerea PCRM (ultimul – cu scopul de a nu divulga ceea ce s-a întîmplat). Aceste lucruri s-au întîmplat în toamna anului 2013, atunci cînd a avut loc privatizarea BEM. Persoanele care au fost implicate, şi aici vorbim de miniştri, prim-miniştri şi conducerea Băncii Naţionale, trebuie să stea la închisoare.
– Cînd BNM a declarat că ia BEM şi Banca Socială sub administrare specială, dumneavoastră aţi scris pe o reţea de socializare că autorităţile vor încerca să lichideze aceste bănci, pentru a şterge urmele. E atît de uşor de făcut acest lucru?
– Ei consideră că aceasta este singura soluţie, care le va permite să ascundă furturile. Schema e foarte simplă. Din cele trei bănci indicate (inclusiv şi Unibank) a fost sustras un miliard de euro. Pentru a acoperi aceste pierderi şi pentru ca deponenţii să nu sufere şi să nu organizeze proteste, banii au fost alocaţi din contul Băncii Naţionale.
În momentul în care băncile vor intra în incapacitate de plată şi vor trebui să întoarcă banii Băncii Naţionale, atunci se va începe procedura de lichidare. Vor apărea administratori speciali de la Banca Naţională care vor începe procedura de lichidare a acestor trei bănci. Nu există bănci – nu există probleme. Şi nimeni n-a rămas în pagubă …
Eu pun întrebarea: cum adică nimeni n-a avut de perdut? Doar statul a dat 1 miliard de euro pe care voi l-aţi furat şi l-aţi dus în off-shore!
– Sloganul dumneavoastră electoral era „Pentru o Moldovă înfloritoare alături de o Rusie puternică!”. Putem vorbi despre o Rusie puternică, ţinînd cont de ceea ce se întîmplă cu economia ei?
– Şi în economia UE au loc evenimente, care nu sînt mai puţin complicate decît în economia Rusiei. Şi, credeţi-mă, economia Rusiei va funcţiona şi în aceste condiţii dificile, iar, în acelaşi timp, cu mult mai greu vor supravieţui unele state din UE, în care la moment situaţia a devenit aproape critică.
– Nu Vă stînjeneşte faptul că sunteţi privit şi chiar numit la modul direct politician, care reprezintă interesele altui stat în Republica Moldova?
– „Mîna Moscovei”…
– Anume aşa.
– Mai bine să mă considere mîna Moscovei, decît mîna lui Plahotniuc sau Filat.