06 septembrie 2018
Odințov: Demolarea Palatului de Cultură a Sindicatelor evidențiază capturarea statului RM
Organele de drept din Republica Moldova împreună cu funcționarii Ministerului de Educație, Cultură și Cercetare comit o infracțiune față de monumentele istorice din Republica Moldova.
Așa apreciază acțiunile guvernării consilierul municipal Alexandr Odințov vorbind despre demolarea Palatului de Cultură a Sindicatelor, scrie a-tv.md.
”Noi sperăm că ministerul culturii va întreprinde măcar careva acțiuni pentru Palatul de Cultură a Sindicatelor. Această situație va trece în termenul de ”stat capturat”. Imaginați-vă, deputații apelează la Procuratura generală. Este evident că cei care au semnat autorizația pentru demolarea clădirii de pe adresa Kiev 7 – Palatul de Cultură a Sindicatelor, cînd acolo era mozaicul, care este protejat de stat printr-un decret al parlamentului din anul 1993, ei erau obligați să primească decizia comisiei pentru protecția monumentelor”, a remarcat consilierul municipal Alexandr Odințov.
Între timp, autorizația pentru demolarea clădirii, care este o valoare istorică pentru Chișinău, iar mozaicul reprezintă un element unic de decor, a fost acordată fără nici o decizie a comisiei de profil pentru protecția monumentelor istorice.
”Cei care au semnat această autorizație trebuie să fie pedepsiți penal pentru activitatea sa. Acest fapt este un abuz de putere 100%, este un prejudiciu pentru acel monument, care este protejat de stat”, este sigur consilierul municipal Alexandr Odințov.
După părerea socialistului, statul în persoana Procuraturii Generale trebuie să întreprindă măsurile prevăzute de lege, potrivit cărora funcționarii Ministerului de cultură și administrația primăriei Chișinău trebuia să suporte consecințele prevăzute de lege.
”Procuratura generală a venit cu un răspuns la apelul deputatului nostru, că aceștia au transmis cazul către Centrul Național Anticorupție, iar CNA a trimis un răspuns ”grandios” despre încetarea cazului, motivînd că comisia de profil, după un an de la acordarea autorizației, totuși a luat decizia de a muta mozaicul la Teatrul Național de Operă și Balet”, a spus consilierul.
Reieșind din acest fapt, organele de drept din Republica Moldova practic au acoperit o infracțiune față de patrimoniul cultural al țării noastre. Odințov a menționat că deputații fracțiunii Partidului Socialiștilor intenționează în cel mai scurt timp să discute acest subiect în parlament. Însă soarta mozaicului unic încă rămîne ne știută.