PSRM

04 iunie 2018

Jos mîinile de pe limba rusă: socialiștii au protestat în fața Curții Constituționale

Deputați, consilieri municipali, activiști, Garda Tînără și cetățeni au venit astăzi, în fața Curții Constituționale a RM, pentru a se pronunța categoric împotriva inițiativei Partidului Liberal de a recunoaște statutul limbii ruse drept limbă de comunicare interetnică în RM, neconstituțional și de a anula toate mențiunile limbii ruse în legile moldovenești.

Participanții la protest au scandat: ”Cerem dreptate!”, ”Moldova- stat de drept!”, ”Moldova- un stat multietnic!”, ”Nu, liberalilor!” și au avut postere cu lozinci pentru susținerea limbii ruse.

”Liberalii își doresc să excludă limba rusă, limba în care vorbesc mai bine de un milion de cetățeni ai RM, din legislație și din Constituția Republicii Moldova. Acești oameni vor să interzică cetățenilor să trăiască în această țară prin acțiuni represive și ilegale. Ei doresc să blocheze accesul la educație, studii, posibilitatea de a fi prezenți în administrația locală și de stat a cetățenilor vorbitori de limbă rusă din țară”, a remarcat deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.
Ei au reaminti că legea clar prevede că, limba rusă este limbă de comunicare interetnică în Republica Moldova. Mai mult de atît, există o multitudine de convenții internaționale, sunt responsabilitățile Moldovei față de Consiliul Europei.
”Această inițiativă vine din partea unor barbari care nu înțeleg ce înseamnă Constituție, drepturile omului, democrație și valori umane. Sunt niște barbari primitivi care își doresc lichidarea statului moldovenesc, să distrugă și să dezbine societate. Ei instigă la război, așa cum au făcut-o pe Nistru. Cerem ca Curtea Constituțională să oprească această inițiativă a liberalilor. Partidul Liberalilor trebuie să rămînă în istorie, pentru că acești barbari nu au făcut nimic bun pentru țară”, a declarat Batrîncea.

Potrivit deputatului Partidului Socialiștilor și președintele Comisiei pentru drepturile omului și relații interetnice, Vladimir Țurcan, astăzi, o parte din cetățenii Moldovei nu cunosc limba de stat și nu din motiv că nu-și doresc acest lucru, dar din motiv că statul nu le asigură această posibilitate.

Dacă Curtea Constituțională va aproba astăzi cerința liberalilor, va fi foarte clar că guvernarea merge împotriva propriului popor.
”Nu este suficient că au pus pe umerii oamenilor furtul miliardului, dar încă încearcă să iște un conflict interetnic în țară”, a declarat Țurcan.
Vice- președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Alexandru Suhodolschi, la rîndul său a remarcat că oamenii din autonomie au o atitudine negativă față de propunerea liberalilor, așa cum aceasta exprimă dorința de a-i alunga pe găgăuzi din țară.

”Vreau să spun liberalilor din partea întregului popor găgăuz: jos mîinile de pe limba rusă! Este limba străbunilor noștri, limba care a permis instaurarea păcii între toate etniile Moldovei. Eu sper că, astăzi va cîștiga raționalitatea și deștepții înflăcărați ai PL niciodată nu vor mai îndrăzni să atentezi împotriva frumoasei și măreței limbi ruse. În caz contrar, vor fi nevoiți să facă față reproșurilor și nemulțumirii tuturor cetățenilor țării!”, a remarcat el.

Potrivit deputatului PSRM, Alexandr Nesterovski, care reprezenta orașul Bălți la miting, așa s-a întîmplat că rușii și moldovenii mereu au trăit în apropiere, iar limbile vorbite de aceștia s-au ”împletit” și ”înfrățit”.

Identitatea noastră moldovenească – sunt două limbi diferite: rusă și moldovenească și noi vom proteja acest lucru. Bălțul și Partidul Socialiștilor vor apăra aceste două limbi care sunt hărțuite: moldovenească și rusă”, a declarat el.

Deputatul PSRM, Feodor Gagauz a menționat că inițiativa liberalilor iscă conflicte în societatea multietnică a Moldovei, ceea ce este inadmisibil.

”La începutul anilor 90, unioniștii au dezbinat țara și astfel, a apărut Găgăuzi și Transnistria.Astăzi, această inițiativă trebuie privită ca o altă provocare împotriva țării noastre. Jos mîinile de pe limba rusă!”, a spus alesul poporului.

Consilierul municipal, Gaik Vartanian a făcut apel către judecătorii Curții Constituționale de a-și aminti de evenimentele tragice din anul 1992 și să nu adopte o decizie împotriva a mai bine de un milion de cetățeni din țara noastră în favoarea unui politician care are rating-ul de 1%.

”Astăzi, aici sunt prezenți cîteva sute de oameni, dar avem sprijinul a întregii țări. Eu vă rog, nu comiteți un asemenea păcat, respingeți această inițiativă. Astăzi, poporul moldovenesc are alte preocupări. Misiunea noastră este de a schimba puterea, de a reîntoarce Republica Moldova pe calea dezvoltării. Inițiativa Partidului Liberal va duce la conflict interetnic. Nicăieri în lume nu poate fi așa ceva, ca o persoană care are susținerea a 1% din populație să decidă soarta a milioanelor de oameni, care constituie mai bine de o treime din populația țării, care vorbesc în limba de comunicare interetnică”, a spus el.

Consilierul municipal, Alexandr Odințov a declarat că în politologie noțiunea de ”liberal” înseamnă ”părtaș al libertății, apărător al drepturilor omului, apărător al liberei exprimare”, însă liberalii moldoveni s-au transformat în niște cinici și ipocriți, care își permit să discrimineze conform principiului lingvistic.

”Chiar acum cîțiva ani, din păcate, poporul moldovenesc a fost ”violat”de către fosta componență a Curții Constituționale. Articolul 13 al Constituției spune, ”limba moldovenească”, articolul 7 spune că nici un act normativ nu este mai presus decît Constituția, iar CC primește hotărîrea că la noi se vorbește limba română. Articolul 13, aliniatul 2 spune că, limba rusă este limba de comunicare interetnică. Sperăm că astăzi, CC va primi o decizie corectă și va respinge această inițiativă a liberalilor”, a spus socialistul.

El a remarcat că funcționarii de stat trebuie să posede limba de stat, dar acest lucru nu oferă dreptul de a interzice cetățenilor Republicii Moldova să comunice în limba rusă la ei acasă.

”Nu de mult au fost interzise emisiunile în limba rusă, iar acum ei vor să nu mai vorbim în limba rusă, iar mîine ne vor plasa în ghetouri. De sute de ani locuim pe acest teritoriu- moldoveni, ruși, armeni, bulgari, evrei, găgăuzi și mereu am prietenit și am fost faimoși datorită acestui fapt. Iar acum se încearcă să ni se distragă atenția de la dezordinea din oraș, furtul miliardului, de la ceea ce se întîmplă în domeniul legii supreme”, s-a revoltat Odințov, făcînd apel către CC să primească decizia care nu va contraveni Constituției.

Potrivit politologului și publicistului Boris Șapovalîi, în anul 1989 cînd a fost adoptată legea cu privire la funcționarea limbilor, în Moldova a fost luată o decizie foarte înțeleaptă și corectă. El a remarcat că limba moldovenească trebuie să fie limba de stat a Moldovei, iar limba rusă – limba de comunicare interetnică.

”Cea mai importantă misiune a Partidului Liberal este de a ne certa pe noi cu dumneavoastră. Sunt două lucruri ce supără cel mai mult: de a-i certa graiul, limba strămoșilor săi, a mamei sale și de a-i certa credința, atunci veți primi un răspuns dur. Aceasta și este principala misiune a Partidului Liberal. Nu-mi este clar, cum cinci cetățeni ai României îmi vor interzice mie, unei persoane de etnie rusă să vorbesc în limba rusă cu alți cetățeni ai republicii. Eu aș vrea ca în primul rînd, judecătorii Curții Constituționale să dețină totuși cetățenia moldovenească și să înțeleagă că indiferent de naționalitate, noi suntem cu toții frați. Aș vrea să le amintesc judecătorilor CC și tuturor cetățenilor RM că din păcate am trecut print-o situație similară în anul 1989 și 1992 și astfel de decizii s-au încheiat într-o campanie împotriva Găgăuziei și a unui conflict pe Nistru, de aceea îndemn membrii CC să fie raționali în ceea ce privește adoptare deciziei”, a spus Șapovalîi.

Trebuie menționat că în timpul protestului, în incinta Curții Consituționale, intrau autorii inițiativei- reprezenanții PL. Cei prezenți i-au întîlnit cu strigăte ”Rușine!”, ”Jos Liberalii”.
Reamintim că astăzi, începînd cu ora 14:00 Curtea Constituțională examinează cererea Partidului Liberal, care cere recunoașterea neconstituțională a statutului limbii ruse, ca limbă de comunicare interetnică în RM și de a anula toate mențiunile limbii ruse în legile moldovenești.
De exemplu, este vorba de traducerea legilor în limba rusă, a documentelor, dar și dreptul cetățenilor de a se adresa în limba rusă către organele de drept.
Mai devreme, Partidul Socialiștilor a anunțat că va lupta pentru păstrarea statutului limbii ruse în Moldova utilizînd toate metodele legale.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă