18 decembrie 2024
Vlad Batrîncea despre statutul de neutralitate permanentă: Republica Moldova trebuie să urmeze o politică echilibrată pentru a evita implicarea în jocurile geopolitice
Vicepreședintele parlamentului, președintele fracțiunii parlamentare BCS, Vlad Batrîncea, a salutat participanții la masa rotundă: „30 de ani de la proclamarea neutralității permanente a Republicii Moldova: realizări, provocări și perspective”.
Vlad Batrîncea a menționat că acest eveniment are loc deja pentru al treilea an și a devenit o tradiție. „Pentru Republica Moldova, aceste discuții au o semnificație practică foarte concretă, având în vedere că trăim într-o eră plină de provocări, turbulențe, și ignorare a legii”, a subliniat vicepreședintele.
Vlad Batrîncea le-a mulțumit autorilor Constituției Republicii Moldova, care înțelegeau bine situația în care se află țara noastră și, prin includerea statutului de neutralitate permanentă în Legea Supremă, au definit rolul țării noastre în evoluția globală. Deputatul a subliniat că astăzi Republica Moldova trebuie să urmeze o politică rațională și echilibrată, pentru a evita implicarea în jocurile geopolitice.
„Putem avea păreri diferite, dar atunci când este vorba despre securitatea Republicii Moldova, trebuie să avem o opinie comună vizavi de faptul că țara noastră trebuie să fie pașnică, prietenoasă cu toți vecinii și să asigure securitatea propriilor cetățeni”, a spus Vlad Batrîncea.
Vicepreședintele a atras atenția asupra importanței activității reprezentanților autorităților, care trebuie să asigure memoria instituțională și să acționeze independent de conjunctura politică, în conformitate cu dispozițiile Legii Fundamentale.
În acest context, Batrîncea a atenționat asupra unor declarații ale șefului statului referitoare la neutralitatea permanentă, în care se permit interpretări ale Legii Fundamentale. „Acest lucru nu trebuie să se întâmple într-un stat de drept. Politicienii nu trebuie să interpreteze Constituția. Legea nu se discută, ci se aplică”, a subliniat Vlad Batrîncea.
Vicepreședintele Parlamentului a menționat că în prezent, în Parlament, sunt două proiecte de lege privind neutralitatea permanentă a Republicii Moldova. În timp ce Constituția definește dispozițiile de bază, inclusiv statutul de neutralitate permanentă, mai avem nevoie de acte normative care trebuie să explice practic toate prevederile Legii Fundamentale, a subliniat vicepreședintele.