07 martie 2024
Socialiștii au criticat proiectul cu privire la votul prin corespondență
Deputații BCS, Grigore Novac, Adrian Albu, Constantin Starîș, Fiodor Gagauz și membrul Comitetului Executiv al PSRM, Olga Cebotari, au participat astăzi la audierile publice din Parlament în cadrul cărora a fost discutat proiectul pilot, promovat de PAS, cu privire la implementarea votului prin corespondență în SUA și Canada, la alegerile Președintelui Republicii Moldova din această toamnă. Socialiștii au criticat proiectul depus.
Astfel, deputatul BCS, Adrian Albu a atras atenția atât asupra costurilor excesive ale proiectului, cât și asupra posibilității fraudării alegerilor ca urmare a aplicării acestuia. Potrivit lui Albu, circa 1,2 milioane de lei urmează să fie cheltuiți pentru așa-numitul subsistem de vot alternativ.
Mai mult, calculele arată că există zone în care vor fi cheltuiți circa 180 USD de persoană pentru trimiterea documentelor și a rezultatelor votării – doar aceste costuri vor ajunge în total aproximativ 8 milioane USD.
„Și cel mai interesant lucru este cum va fi asigurată securitatea acestei metode de vot? Și dacă vor apărea probleme, alegerile pot fi anulate?”, a menționat deputatul.
Adrian Albu a atras atenția și asupra situației în care la o adresă din străinătate sunt înregistrați șapte alegători. Atât de multe familii din SUA și Canada au câte 7 membri cu drept de vot? În opinia sa, acest lucru indică, de asemenea, că guvernul lasă în mod special asemena lacune pentru a folosi proiectul în avantajul său.
Deputatul BCS, Grigore Novac a spus că proiectul pilot al PAS nu este argumentat și este ilogic. Socialistul a indicat asupra mai multor capcane în acest proiect, care creează un risc de fraudă electorală.
În special, procedura de determinare a listei alegătorilor care vor vota prin poștă nu este clară. Mai mult, votul prin poștă nu exclude votul la secțiile de votare din Statele Unite și Canada, ceea ce reprezintă o discriminare față de
alegătorii din alte țări. O serie de proceduri sunt transferate CEC printr-o lege specială, ceea ce contravine Codului Electoral.
Plicurile speciale cu documente și rezultatele votului pentru alegători, trimise prin poștă, pot fi deschise de orice membru al familiei, ceea ce provoacă interpretări a corectitudinii votului. Buletinele de vot trebuie tipărite chiar de alegători, ceea ce este absurd.
„O întrebare separată este cine va monitoriza un astfel de vot? Există reprezentanți ai partidelor, membri ai biroului, observatori la secțiile de votare, or cine controlează acest proces atunci când votează prin poștă? Dacă vor exista elemente de fraudă, cine le va stabili? Alegătorii înșiși, vor recunoaște cu mâna la piept?”, a spus Grigore Novac.
Socialiștii consideră că proiectul de lege propus de partidul de guvernământ contravine legii și conține multe posibilități de falsificare a alegerilor, deci trebuie retras. Dacă proiectul va fi aprobat de majoritatea parlamentară, PSRM îl va ataca la Curtea Constituțională.