PSRM

19 februarie 2024

Fracțiunea BCS solicită indexarea pensiilor cu 15,7%

Astăzi, deputații BCS, Alla Darovannaia și Vladimir Odnostalco, au susținut un briefing în cadrul căruia au anunțat că fracțiunea BCS a elaborat un proiect de lege ce prevede modificarea art. 13 din Legea privind sistemul public de pensii și propune modificarea modalității de indexare a pensiilor, în contextul necesității susținerii cetățenilor vârstnici cu venituri mici.

Proiectul propus prevede calcularea coeficientului de indexare a pensiilor în conformitate cu media creșterii anuale a indicelui prețurilor de consum pentru ultimii trei ani. Conform formulei de calcul propuse, indicatorul de indexare a pensiei aplicabil pentru 1 aprilie 2024, urmează să fie 15,76% și nu și nu 4,2%, cum prezintă actuala guvernare.

Ala Darovannaia a subliniat că acest proiect de lege se adresează celor circa 674 891 pensionari cu o pensie medie de circa 3670 lei și 84557 persoane care beneficiază de alocații sociale, mărimea medie a cărora este de doar 1509 lei. Proiectul vine să restabilească echitatea socială și să ajusteze indexarea pensiilor la nivelul creșterii reale a prețurilor la mărfuri și servicii, or, în conformitate cu Constituția RM statul este obligat să asigure fiecărui cetățean un nivel de trai decent.

Vladimir Odnostalco a menționat că PAS i-a mințit pe pensionari, și în special pe cei 300000 de oameni în etate care i-au votat, promițându-le creșteri de pensii și alocații. În realitate, PAS, pe parcursul a doar doi ani, prin modificări de lege și indexări eronate, a furat de la fiecare pensionar circa 10000 lei, or coeficientul de indexare trebuie stabilit în conformitate cu inflația anuală și nu cu cea pentru ultima lună a anului, cum face PAS.

”Afirmațiile unor reprezentanți PAS că pensia a fost majorată de două ori, că avem creșteri în anumite domenii – demonstrează faptul că ei nu cunosc realitatea și trăiesc pe FB. Ei găsesc bani pentru dublarea și triplarea salariilor miniștrilor și directorilor de agenții, iar o mie de lei pentru pensionari-nu. Ei găsesc miliarde de lei pentru armament, ca să se poată apăra de acești sute de mii de pensionari flămânzi”, a concluzionat Vladimir Odnostalco.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă