07 iunie 2022
Conducerea PSRM a avut o întrevedere cu membrii Bundestagului german
Astăzi, în incinta Parlamentului Republicii Moldova a avut loc întrevederea vicepreședintelui Parlamentului, secretar executiv al Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea, cu membrii Bundestagului Republicii Federale Germane și reprezentanții Fundației Friedrich-Ebert-Stiftung. La întrevedere a mai participat Grigore Novac, vicepreședintele fracțiunii parlamentare a BCS, precum și Olga Cebotari, membrul Comitetului Executiv al PSRM.
În debutul întrevederii, Vlad Batrîncea a exprimat recunoștința părții germane pentru suportul constant acordat de-a lungul anilor Republicii Moldova, subliniind că Republica Federală Germania este un partener extern important al țării noastre, optând pentru impulsionarea colaborării bilaterale în toate domeniile de interes reciproc.
În cadrul discuției, au fost abordate subiecte de actualitate, printre care situația social-economică din țara noastră, criza refugiaților, implementarea reformelor, procesul de aderare la Uniunea Europeană, statutul de neutralitate a Republicii Moldova. ”Este o perioadă destul de dificilă, generată, pe de o parte, de războiul din Ucraina, dar și de problemele de ordin economic din țara noastră, pentru care trebuie să găsim soluții”, a declarat Vlad Batrîncea.
Totodată, secretarul executiv al PSRM a subliniat necesitatea respectării angajamentelor făcute față de partenerii externi, inclusiv privind reforma justiției, planul căreia a fost aprobat în 2020, la Strasbourg, de către fosta guvernare. ”Astăzi însă, urmărim cum, sub pretextul reformei justiției și luptei cu corupția, guvernarea PAS lansează atacuri politice și nejustificate, îndreptate spre intimidarea și obstrucționarea reprezentanților PSRM din autoritățile locale și Parlament”, a menționat Batrîncea.
Olga Cebotari a remarcat că Partidul Socialiștilor pledează pentru apărarea statalității, neutralității și promovarea unei politici externe echilibrate. Referindu-se la șansele Republicii Moldova de a obține statutul de membru-candidat al UE, Olga Cebotari a specificat că cetățenii RM trebuie să-și exprime opinia vizavi de acest subiect printr-un referendum, iar până la acel moment, clasa politică are drept sarcină să soluționeze problemele din domeniul economic, social, justiție, precum și problema transnistreană.
La rândul său, Grigore Novac, președintele Comisiei parlamentare drepturile omului și relații interetnice, a amintit că majoritatea parlamentară a refuzat să examineze inițiativa legislativă privind statutul de neutralitate permanentă, care ar exclude orice interpretări cu privire la art. 11 din Constituția țării.