PSRM

23 martie 2017

Zinaida Greceanîi : PSRM va participa la Adunarea Parlamentară a CSI

Președintele Partidului Socialiștilor în Parlamentul Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi a menționat că decizia Biroului permanent al organului legislativ de a boicota reuniunea Adunării Interparlamentare a statelor-membre CSI, este una incorectă.

Parlamentul a trebuit să aprobe componența nominală a delegației Republicii Moldova la 27-28 martie la sesiunea jubiliară a Adunării Interparlamentare, care în acest an împlinește 25 de ani de la creare. Cu toate acestea, Biroul Permanent a decis să nu participe la această reuniune.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu a motivat decizia Biroului Permanent, prin absența reacției din partea Federației Ruse, asupra notei diplomatice transmisă anterior. Potrivit lui, deputații care doresc să meargă la Sankt Petersburg o pot face din cont propriu, dar delegația oficială a Republicii Moldova nu va fi prezentă la acest forum.

Zinaida Greceanîi a menționat că decizia privind participarea sau absența delegației moldovenești ar trebui să fie luată de întreg Parlamentul Republicii Moldova, și nu de Biroul Permanent. Potrivit Președintelui fracțiunii PSRM, ea a fost singurul membru al consiliului, care a votat împotrivă. Zinaida Greceanîi a declarat, că în ciuda deciziei Biroului Permanent, membrii delegației Parlamentului din partea fracțiunii Partidului Socialiștilor vor participa la forum.

„Adunarea Parlamentară a Comunității Statelor Independente, din care face parte și Moldova este o organizație foarte importantă, și suntem obligați să participăm la această întâlnire. Membrii noștri au participat întotdeauna la reuniunile comisiilor Adunării. Este vorba despre Comisia pentru relații externe, Comisia pentru agricultură și mediu, în care Moldova deține președenția. Așa că ne-am consultat cu colegii din fracțiune, și am decis că vom participa la Adunarea Parlamentară, chiar dacă din cont propriu, „- a declarat ea.

De asemenea, Zinaida Greceanîi a menționat că nu cunoaște detalii despre evenimentele care au stat la baza notei diplomatice în adresa Federației Ruse : care din funcționarii Republicii Moldova a fost reținut, și dacă a fost reținut cu adevărat, sau sunt doar niște speculații.

Ea a menționat că a ascultat discursul speakerului Parlamentului, de asemenea despre negocierile cu oficialii ruși, inclusiv cu vice-ministrul rus de externe Grigori Karasin, dar nu crede că acest lucru este un motiv întemeiat pentru a refuza participarea la un astfel de eveniment important.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă