PSRM

17 aprilie 2019

Zinaida Greceanîi: Poziția noastră este clară pentru toți – trebuie să negociem

Președintele Partidului Socialiștilor din RM, Zinaida Greceanîi, pe 16 aprilie, a răspuns la întrebările adresate din partea postului rusesc de televiziune “Россия 24”.

Ea a menționat că deputații fracțiunii parlamentare a PSRM au venit la Moscova, la invitația conducerii Dumei de Stat a Federației Ruse. A venit întreaga fracțiune, din considerent că, Partidul Socialiștilor din RM, cooperează îndeaproape cu partidele politice din Duma de Stat.

În special, în 2014, a fost semnat un acord privind cooperarea dintre PSRM și partidul „Spravedlivaia Rossia”, iar în 2017 – un acord cu partidul „Edinaia Rossia”.

Zinaida Greceanîi a anunțat că cooperarea strînsă cu partidele rusești se dezvoltă atît la nivel politic, cît și la nivel de fracțiune.

“Constant, are loc un schimb de experiență între delegații. Și nu este prima noastră vizită. În componență deplină, fracțiunea noastră a fost în Duma de Stat în 2015, deși atunci eram mai puțini. Acum, fracțiunea noastră este formată din 35 de deputați și cred că colegii mei, care au acces pentru prima dată în parlament, vor fi foarte interesați să facă cunoștință cu colegii din Duma de Stat. Vom dezvolta această cooperare în continuare”, a spus președintele PSRM.

Unde și cu cine urmează “de coordonat crearea unei coaliții”?

Prezentatorul a cerut opinia doamnei Zinaida Greceanîi privind declarațiile oponenților care presupun că, deputații socialiști, aici, la Moscova, “coordonează crearea unei coaliții”.

“Ce coaliție poate fi coordonată la Moscova? Ar fi mai bine ca oponenții să o coordoneze cu noi, pentru că, într-adevăr este necesar de creat o coaliție de guvernare în Moldova”, a spus Zinaida Greceanîi.

Ca partid care a cîștigat cel mai mare număr de voturi, PSRM a făcut o propunere partidelor de opoziție care aparțin blocului politic ACUM și care au obținut 26 de mandate de deputați din 101.

“Împreună avem 61 de mandate și putem alege spicherul și să formăm Guvernul”, a menționat președintele PSRM.

În același timp, Zinaida Greceanîi și-a exprimat regretul față de incapacitatea de conlucrare a partidelor de dreapta: “Din anumite motive, partidele noastre de dreapta, care aparțin blocului ACUM și care au obținut doar 26 de mandate au decis că trebuie să dețină toată puterea”.

Președintele PSRM a menționat că poziția PSRM este clară pentru toți – trebuie să negociem.

Cui aparține “cheița de aur”

Prezentatorul a sugerat că poate cei de dreapta au un fel de “cheiță de aur” care le permite să aleagă un partener în parlament.

Zinaida Greceanîi a menționat că „cheița de aur” aparține socialiștilor, deoarece „pachetul de blocare îl deținem noi – 35 de mandate”. Parlamentul și Guvernul nu ar trebui să fie temporare, după cum doresc cei de dreapta, iar Moldova nu ar trebui să meargă spre alegeri anticipate, a declarat președintele PSRM.

“Poporul nu așteaptă acest lucru, poporul așteaptă consecvență, mai ales că este necesară pentru economia noastră, care depinde de stabilitatea politică. Așadar, am înaintat propriile condiții: PSRM-ului ar trebui să-i aparțină funcția de președinte al parlamentului, mai mult de atît, există unele proiecte de legi care, în opinia noastră, trebuie adoptate”, a remarcat Zinaida Greceanîi.

În special, este vorba despre anularea interdicției de difuzare a emisiunilor rusești radio-tv informative și analitice, despre adoptarea unei noi legi care să confirme statutul limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică în republică.

Există un bloc de proiecte sociale, precum și un bloc instituțional, care prevede restituirea acelor competențe ale Președintelui Republicii Moldova, care au fost reduse de regimul Partidului Democrat. Acest lucru este valabil pentru Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Afacerilor Externe.

“Vom insista asupra acestor condiții”, a subliniat Zinaida Greceanîi.

Este posibilă o coaliție cu democrații?

De asemenea, președintele PSRM a anunțat că 30 de mandate de deputat au fost obținute de către Partidul Democrat, care pînă acum s-a aflat la guvernare. Cu toate acestea, dat fiind faptul că pînă în prezent au luptat cu regimul democrat, PSRM a venit cu o propunere pentru crearea unei coaliții, doar partidelor de dreapta.

“S-ar putea ca cei de dreaptă să se unească cu Partidul Democrat și atunci vor avea o coaliție de guvernare?”, prezentatorul a adresat o întrebare.

“Ei au declarat deja că nu se vor uni niciodată cu Partidul Democrat. Prin urmare, pot ajunge la un accord doar cu noi. Dar acest lucru nu înseamnă că ei trebuie numai să solicite”, a declarat președintele PSRM.

“Dar jurnaliștii ruși vor avea din nou acces în țară?”, a întrebat prezentatorul.

“Pentru aceasta, trebuie creat un Guvern funcțional, al cărui reprezentant este capabil să ducă o politică externă echilibrată. Moldova este o țară mică și trebuie să prietenească cu toți”, a subliniat Zinaida Greceanîi.

 

 

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă