PSRM

22 iulie 2020

Zinaida Greceanîi: În spatele fiecărei cifre a bugetului se află vieți omenești

În condițiile crizei provocate de pandemie, pentru care nimeni în lume nu era pregătit, Guvernul a asigurat o anumită stabilitate: nu au existat întîrzieri în plata salariilor, a ajutorului social, se realizează toate programele incluse în buget. Acest lucru a fost declarat de Președintele Parlamentului Republicii Moldova, președintele Partidului Socialiștilor Zinaida Greceanîi, care a vorbit despre raportul premierului Ion Chicu prezentat în Parlament la 20 iulie.

„Chiar și în această etapă dificilă, cînd bugetul a pierdut circa 4 miliarde de lei din venituri, a fost încă posibil să se asigure beneficii sociale, finanțarea ritmică a tuturor instituțiilor bugetare, să majoreze asistența socială, să ajute agenții economici și să promoveze proiecte de infrastructură. În plus, s-a reușit să se ajungă la un acord cu partenerii externi și să primim asistență financiară”, a spus Zinaida Greceanîi.

În același timp, speakerul a menționat că afirmațiile opoziției, care au fost exprimate luni, în timpul discuției privind moțiunea de cenzură împotriv Guvernului, nu au fost justificate, întrucît toate s-au redus la o solicitare de alocare a mai mulți bani.

Zinaida Greceanîi a amintit despre articolul 132 din Constituția Republicii Moldova, care prevede că orice propunere de alocare a fondurilor bugetare trebuie să aibă susținere financiară.

„Este greșit să tai din buget cheltuielile pentru ceva și să majorezi pentru altceva, pentru că în spatele fiecărei cifre se află vieți omenești. Bugetul pentru acest an a fost aprobat, a fost revizuit în aprilie, multe cheltuieli care nu au prioritate au fost deja reduse în toate departamentele cu aproximativ 10%, inclusiv bugetul parlamentar cu aproximativ 15 milioane de lei”, a spus speakerul.

În același timp, potrivit ei, grupul Pro Moldova s-a prezentat luni cu 16 inițiative simultane, a căror implementare necesită fonduri uriașe, însă nici una dintre acestea nu este prevăzută cu surse financiare.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă