PSRM

24 septembrie 2019

Zinaida Greceanîi: În epoca confruntării geopolitice, Republica Moldova tinde să devină un punct de înțelegere reciprocă și cooperare

Astăzi, 24 septembrie, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi a ținut un discurs în Nur-Sultan, în cadrul ședinței plenare a Forumului Președinților de Parlament din țările Euroasiatice, ”Eurasia mare: Dialog. Încredere. Parteneriat”.

Reprezentînd Republica Moldova, Zinaida Greceanîi a menționat că locația geografică unică a țării noastre ne permite să menținem relații reciproc avantajoase atît cu toate statele continentului eurasiatic, cît și cu cele ale Europei, lucrînd sistematic la adevărata transformare a Republicii Moldova într-o punte specifică dintre Est și Vest.

„Vom crea în mod constant condiții pentru crearea unei țări moderne – deschise și atractive din toate punctele de vedere”, a spus speakerul Parlamentului.

Zinaida Greceanîi a subliniat că astăzi Republica Moldova aderă ferm la o linie de politică externă echilibrată, un statut militar-politic neutru și deschidere față de toți partenerii internaționali, atît în Vest, cît și în Est.

„În epoca confruntării geopolitice, Republica Moldova tinde să devină un punct de înțelegere reciprocă și cooperare”, a remarcat președintele Parlamentului RM.

Zinaida Greceanîi a informat participanții la Forum că schimbarea puterii în țara noastră și formarea noilor organe de conducere au dat un nou impuls cooperării internaționale și au permis Republicii Moldova să revină pe făgașul unei politici pragmatice previzibile, orientate spre atingerea unor rezultate eficiente.

„Anume această abordare a adus rezultatele scontate: astfel, după o pauză lungă, săptămîna trecută, la Chișinău a avut loc ședința Comisiei interguvernamentale moldo-ruse.

În afară de aceasta, în perioada 20–21 septembrie, la Chișinău a avut loc cel de-al doilea Forum Economic Moldo-Rus, la care a participat – pentru prima dată la nivel oficial – conducerea Parlamentului și a Guvernului țării noastre.

Iar participarea la acest forum a exponenților businessului rusesc demonstrează cît de mare este interesul față de țara noastră din partea cercurilor guvernamentale și de afaceri ale uneia dintre țările de frunte ale spațiului eurasiatic”, a menționat speakerul.

Ea a informat că Republica Moldova poate oferi foarte multe partenerilor noștri străini, mai ales că legislația economică a Republicii Moldova este una dintre cele mai favorabile pentru activitatea investitorilor străini.

„Sperăm sincer că vor deveni o bună tradiție și forumurile economice comune cu toate țările ale căror înalți reprezentanți sunt prezenți la acest eveniment”, a declarat Zinaida Greceanîi.

Ea a remarcat că actualmente ne aflăm într-o perioadă istorică unică, cînd în spațiul nostru eurasiatic comun “apar oportunități nelimitate pentru dezvoltarea țărilor noastre și nu trebuie să apară între noi bariere artificiale și nejustificate”.

„Republica Moldova susține continuarea relațiilor bazate pe încredere și înțelegere reciprocă și, împreună, vom face mult mai mult decît separat!”, a conchis președintele Parlamentului Republicii Moldova.

 

Textul integral al discursului poate fi văzut aici

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă