PSRM

13 octombrie 2021

Zinaida Greceanîi: Opoziția va promova Legea cu privire la statutul special al limbii ruse în Moldova

Opoziția din parlamentul Moldovei intenționează să promoveze legea cu privire la revenirea limbii ruse la statutul de limbă de comunicare interetnică. Despre aceasta a declarat Zinaida Greceanîi, președintele fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, într-o discuție cu reporterul TASS în cadrul celui de-al Treilea Forum Eurasiatic al Femeilor.

„În Moldova, limba rusă a avut mereu statut de limbă de comunicare interetnică. Acest lucru a fost prevăzut de legislație. Însă guvernările în țară se schimbă foarte des și au considerat că legea respectivă este învechită. Cu părere de rău, după aceasta nu am avut o majoritate parlamentară care să fi actualizat acest statut. Însă eu cred că noi vom reveni la chestiunea dată. Astăzi în Moldova sunt forțe care nu au nevoie de acest lucru. Dar noi, ca opoziție, vom depune eforturi pentru a promova această lege”, a spus Greceanîi.

Zinaida Greceanîi a subliniat în mod special faptul că locuitorii republicii respectă tradițiile și cunosc limba rusă. În luna decembrie 2020, la inițiativa Partidului Socialiștilor, Parlamentul Moldovei a adoptat o nouă lege cu privire la funcționarea limbilor, redându-i limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică. Acest lucru a fost realizat deoarece, la solicitarea partidelor de dreapta, Curtea Constituțională a Moldovei a declarat în luna iunie 2018 că legea cu privire la funcționarea limbilor, adoptată încă în perioada URSS și prin care limbii ruse i-a fost atribuit acest statut, este învechită. Reprezentanții opoziției de dreapta au contestat această lege la CC care, în luna ianuarie, a emis o decizie precum că prevederile noii legi despre limbi nu corespunde Constituției. Drept răspuns, Igor Dodon, care deținea atunci funcția de șef al statului, a declarat că socialiștii vor înregistra în parlament legea cu privire la funcționarea limbilor într-o nouă redacție, elaborată cu sprijinul Agenției Relații Interetnice, Consiliului Coordonator al Organizațiilor Etnoculturale și al altor asociații obștești.
Sursă: TASS

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă