PSRM

29 iulie 2019

Zinaida Greceanîi: Moldova dorește să restabilească parteneriatul strategic cu FR

Moldova are nevoie de o politică externă echilibrată și de dezvoltare a relațiilor cu toate țările, atît din Vest, cît și din Est. În același timp, este extrem de important pentru țara noastră să restabilească cooperarea deplină cu Federația Rusă la toate nivelurile. Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat acest lucru într-un interviu acordat agenției ruse de știri TASS.

Zinaida Greceanîi a declarat că introducerea în 2017, de către Partidul Democrat a interdicției privind vizitarea Federației Ruse de către oficialii moldoveni nu a afectat atît relațiile țării noastre cu Federația Rusă, cît situația din Moldova, pentru că în Rusia înțelegeau destul de bine că nu era vorba despre relațiile cu țara noastră, ci despre comportamentul iresponsabil al politicienilor care au acaparat puterea de stat. Din cauza multor probleme nerezolvate la nivel de stat au avut de suferit cetățenii țării noastre, domeniul afacerilor și economia Moldovei.

În același timp, Greceanîi a reamintit că fracțiunea Partidului Socialiștilor din Parlamentul Republicii Moldova a menținut întotdeauna contactul cu colegii ruși, în pofida interdicțiilor impuse de fosta conducere a Legislativului.

„În discuțiile cu colegii ruși am simțit întotdeauna susținerea și disponibilitatea de a restabili relațiile suspendate în baza principiilor cooperării bilaterale. O muncă uriașă în restabilirea cooperării cu Federația Rusă este desfășurată de Președintele Moldovei, Igor Dodon, care a depus mari eforturi pentru a nivela acțiunile alogice, nerezonabile și dăunătoare pentru țara noastră ale oficialilor precedenți. Desigur, cooperarea dintre țările noastre nu trebuie să fie doar la nivelul președinților, trebuie deblocate toate relațiile”, a subliniat speakerul.

Greceanîi a menționat că ea personal, împreună cu delegația Republicii Moldova va participa la reuniunile Adunării Interparlamentare a CSI. Deja au fost formate grupuri de prietenie cu Duma de Stat și Consiliul Federației alcătuite din reprezentanți a tuturor fracțiunilor parlamentului în frunte cu deputații socialiști.

“Dacă vorbim despre vizitele reciproce ale oficialilor, atunci nu vor exista probleme în această privință. Am convenit că este necesar să deblocăm relațiile externe, atît cu Occidentul, cît și cu Estul, deoarece au ajuns într-un impas în toate direcțiile, nu numai cu Federația Rusă. Noua coaliție parlamentară, în componența căreia intră Partidul Socialiștilor și blocul „ACUM”, promovează în comun ideea unei politici externe echilibrate. Înțelegem că Moldova trebuie să restabilească și să dezvolte relațiile cu toate țările, atît în Occident, cît și în Est. Este extrem de important pentru Moldova să restabilească cooperarea deplină cu Federația Rusă la toate nivelurile. Și cel mai important, am reușit să obținem un consens în această privință”, a menționat președintele parlamentului.

Concluzionînd, Zinaida Greceanîi a dat asigurări că noul Guvern va păstra toate acordurile internaționale semnate anterior, inclusiv acordul conform căruia Moldova a primit statut de observator în Uniunea Economică Eurasiatică.

„Vom participa – și deja există o invitație – la summitul speakerilor parlamentelor din țările membre ale Uniunii Economice Eurasiatice, în Astana. Inclusiv, o astfel de invitație am primit-o în calitate de Președinte al Parlamentului. Va fi formată o delegație, care va participa la acest forum”, a spus Zinaida Greceanîi.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă