PSRM

04 aprilie 2020

Zinaida Greceanîi: Trebuie de acționat rapid, cu minte rece

Președintele Parlamentului RM, președintele Partidului Socialiștilor Zinaida Greceanîi, susține pachetul de legi aprobat de către Guvern în condițiile stării de urgență. Această declarație a fost făcută în cadrul interviului cu prezentatoarea emisiunii “Mecanismul de acțiune”, difuzată la canalul de televiziune NTV-Moldova, Elena Levițcaia-Pahomova.

„Acum trebuie să acționăm rapid și cu minte rece, pentru că aici emoțiile sunt inutile. În caz contrar, începe panica și nu mai este posibil de gestionat situația”, a spus Zinaida Greceanîi.

Referitor la ședința Parlamentului, care urma să se desfășoare pe 2 aprilie în baza deciziei Biroului Permanent și care nu a avut loc din cauza lipsei cvorumului, speakerul a menționat că „viața își face propriile ajustări”.
“În condițiile stării de urgență, regim instituit de către organul legislativ pe 17 martie, Guvernul a venit în Parlament pentru a prezenta actele legislative, conform cărora își asumă responsabilitatea”, a declarat Zinaida Greceanîi.

Ea a precizat că este vorba despre un pachet de legi menite să sprijine anumite categorii de cetățeni, să ofere răgaz agenților economici care și-au încetat activitatea prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale sau în legătură cu instituirea stării de urgență.

„Din păcate, există politicieni care cred că Comisia și Guvernul au prea multe împuterniciri. Și au existat anumite cercuri în Parlament care au dorit să utilizeze ședința ca PR.

Colegii mei – din fracțiunea PSRM, și cei din coaliție – fracțiunea PDM – erau de altă părere. Ei au spus: avem încredere deplină în Guvern și nu considerăm necesar să participăm la acest spectacol politic. Ei nu s-au prezentat la ședința parlamentului, deși se aflau în clădirea Legislativului. Eu, în calitate de președinte al Parlamentului, am fost forțată să precizez că nu a existat cvorum pentru organizarea ședinței”, a spus speakerul.

Zinaida Greceanîi a subliniat că Guvernul nu poate lua deciziile populiste pe care le cer deputații din opoziție. Pachetul de legi prezentat de Guvern este calculat integral și poate fi asigurat financiar.

„Aceasta este ceea ce țara noastră își poate permite astăzi, bugetul nostru la această etapă. Aceste măsuri necesită implementare imediată, deoarece cetățenii așteaptă ajutor acum, și nu într-o lună sau două. În cazuri excepționale, sunt necesare măsuri excepționale, inclusiv pentru susținerea cetățenilor și a businessului. Vor urma și alți pași în viitor”, a precizat președintele Parlamentului.

De asemenea, Zinaida Greceanîi, a menționat că multe propuneri raționale ale opoziției au fost reflectate în proiectul Guvernului. Speakerul a subliniat că este vorba despre primul pachet de legi. După negocierile cu Fondul Monetar Internațional, băncile europene, Federația Rusă – privind obținerea unui credit de investiții în valoare de 200 de milioane de euro, Guvernul va veni în Parlament cu unele rectificări ale bugetului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă