PSRM

23 decembrie 2019

Zinaida Greceanîi: Suntem interesați în extinderea colaborării între Parlament și Adunarea Populară pentru binele tuturor locuitorilor țării

Astăzi, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, președintele Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, împreună cu Președintele RM Igor Dodon, Prim-ministrul Ion Chicu, bașcanul Găgăuziei Irina Vlah, deputați și membri ai Guvernului, reprezentanți ai autorităților locale, ai corpului diplomatic și ai societății civile, a participat la festivitățile prilejuite aniversării a 25-a a Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia (Gagauz-Yeri), care a avut loc în incinta Palatului Republicii.

În mesajul său de felicitare, Zinaida Greceanîi a transmis cele mai sincere urări de bine tuturor locuitorilor regiunii.

Președintele Parlamentului a amintit că Acordul politic pentru crearea autonomiei Găgăuziei în cadrul Republicii Moldova a dus la reglementarea unei situații politice dificile, instituită după 1990 și la stabilizarea relațiilor între Chișinău și Comrat și a deschis perspective largi de dezvoltare pentru regiune.

“Decizia istorică a Parlamentului a permis poporului găgăuz să facă un pas hotărît spre dezvoltarea politică, social-economică și culturală, care a dus la ocuparea unui loc demn a Găgăuziei în structura statului nostru. Succesele și progresul regiunii pot fi exemplu pentru alte zone ale țării”, a spus Zinaida Greceanîi.

Speakerul a subliniat că Parlamentul atrage și va continua să atragă atenție dezvoltării autonomiei și consolidării cooperării cu autoritățile regionale. În acest context a menționat crearea grupului de lucru pentru examinarea statutului juridic special al Găgăuziei, fapt care indubitabil va asigura o platformă necesară pentru intensificarea relațiilor între Chișinău și Comrat.

“Suntem interesați în extinderea colaborării între Parlament și Adunarea Populară pentru binele tuturor locuitorilor țării. Este foarte important ca vocea Găgăuziei să fie auzită în toată Moldova, în primul rînd de la tribuna Parlamentului”, a precizat președintele Legislativului.

Printre activitățile întreprinse în scopul dezvoltării cooperării cu UTA Găgăuzia speakerul a menționat organizarea, instruirea și stagiile pentru funcționarii din legislativul găgăuz în Parlamentul Republicii Moldova.

Colaborarea cu autoritățile centrale ale statului garantează autonomiei acces la procesul de adoptare a deciziilor și posibilitatea de a-și apăra interesele, a specificat Zinaida Greceanîi.

“Sunt ferm convinsă că implicarea deputaților Adunării Populare în activitatea comisiilor și grupurilor de lucru din Parlament în discutarea unor proiecte actuale pentru autonomie va ajuta la corectarea legislației și la rezolvarea problemelor curente cu care se confruntă locuitorii regiunii”, a subliniat președintele Parlamentului.

Zinaida Greceanîi a numit dezvoltarea potențialului social-economic al Găgăuziei, drept garanție a stabilității sociale și bunăstării locuitorilor una dintre prioritățile Parlamentului Republicii Moldova.

“Vom continua să lucrăm pentru consolidarea statalității Republicii Moldova, împreună identificînd prioritățile actuale și viitoare”, a conchis speakerul Parlamentului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă