PSRM

04 aprilie 2018

Zinaida Greceanîi s-a întîlnit cu delegația Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Președintele Partidului Socialiștilor, liderul fracțiunii parlamentare PSRM, Zinaida Greceanîi, s-a întîlnit, la data de 3 Aprilie, cu delegația Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care a venit în Moldova.

La întîlnire, au participat vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Vlad Batrîncea și președintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice, Vladimir Țurcan.

În timpul discuției, a fost expusă poziția fracțiunii Partidului Socialiștilor asupra unor serii de chestiuni, care se referă la:

– evoluția proceselor democratice și respectarea drepturilor omului;

– reformele în domeniul justiției;

– libertatea de exprimare și accesul la informații, elaborarea unui nou cod al audiovizualului;

– respectarea drepturilor UTA Găgăuzia;

– perspectivele de reintegrare a țării.

În special, s-a menționat că, reforma justiției în Moldova a suferit un eșec total. Această reformă care ar fi trebuit să simplifice accesul cetățenilor la justiție, a avut efectul invers, sistemul judiciar rămînînd a fi selectiv în continuare. De atlfel, această opinie este inclusă și în recentele concluzii ale miniștrilor de externe ai UE.

PSRM, consideră că în domeniul protecției drepturilor omului, nu există o abordare sistematică din partea statului, de mai bine de 4 ani, nu există un plan Național pentru drepturile omului. Situația deplorabilă în această sferă este confirmată și de rezultatele sondajelor de opinie: peste 80% dintre cetățenii Republicii Moldova consideră că drepturile lor sunt încălcate și nu sunt protejate.

Minorităților naționale le sunt limitate drepturile, în special, le este limitat accesul la justiție în limba lor maternă sau în limba comunicării interetnice. O situație similară are loc în domeniul asistenței medicale. Astfel, guvernul a dat un răspuns negativ, inițiativei socialiștilor, de a traduce instrucțiunile medicamentelor în limba rusă.

Fracțiunea PSRM, că această acțiune reprezintă o restrîngere antidemocratică din partea majorității guvernametale din Republica Moldova, o limitare a accesului la informație în contextul așa-numitei „lupte împotriva propagandei rusești” – evaluare care coincide cu opinia experților UE. Și actualul proiect al Codului Audiovizualului va agrava situația, va permite Consiliului Coordonator să intervină direct în politica editorială a mass-mediei, să reducă numărul acestora și să implementeze politici represive în domeniul dat.

Zinaida Greceanîi, a menționat că legea privind statutul juridic al autonomiei Găgăuze nu a fost realizat pînă la capăt, iar amendamentele relevante elaborate de legislativul Găgăuziei au fost blocate de parlament.

De asemenea, PSRM, consideră că sprijinul politicii majorității unioniste de la conducere, precum și cooperarea cu NATO încetinește, de fapt, blocheaze procesul de reglementare a conflictului  transnistrean, să vorbim despre un progres în această situație, nu este încă posibilă.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă