03 februarie 2020
Zinaida Greceanîi s-a întîlnit cu conducerea BNM și a Fondului de garantare a depozitelor
Chișinău, 3 februarie 2020 – Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi și președintele Comisiei economie, buget și finanțe Vladimir Golovatiuc s-au întîlnit, astăzi, cu conducerea Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și a Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar (FGDB).
În cadrul întrevederii cu Octavian Armașu, guvernatorul BNM, a fost audiată informația pentru raportul-2019, inclusiv evoluția și eventualele riscuri inflaționiste și deflaționiste, situația rezervelor, a creditelor și depozitelor, cursul valutar, transparența și evoluția acționariatului băncilor comerciale, relațiile cu Fondul Monetar Internațional (FMI), viziunea asupra fortificării capacităților instituției etc.
Au fost discutate posibilitățile de susținere a politicilor economice ale Guvernului și de încurajare a dezvoltării sectorului real. Zinaida Greceanîi a menționat necesitatea identificării măsurilor stimulatorii pentru agenții economici, inclusiv prin creșterea capacității de accesare și asimilare a creditelor de dezvoltare.
De asemenea, a fost remarcat faptul extinderii sectorului companiilor de creditare nebancară și, implicit, creșterii riscurilor aferente acestuia. S-a menționat faptul că în procedură legislativă se află un proiect de Lege pentru îmbunătățirea cadrului legal care reglementează activitatea Organizațiilor de Creditare Nebancară (OCN) și care urmărește, inclusiv, excluderea riscului de îndatorare excesivă a populației.
În altă ordine de idei, Octavian Armașu a informat Președintele Parlamentului despre dialogul BNM cu FMI în lumina încheierii actualului program cu Guvernul Republicii Moldova și în perspectiva inițierii unui nou program.
Discuțiile despre domeniul bancar au continuat la întrevederea speakerului cu președintele Consiliului de Administrație al FGDB, Nadejda Cornețel și cu directorul general executiv al fondului, Eduard Usatîi.
Potrivit reprezentanților instituției, provocările de actualitate ale fondului sunt majorarea plafonului de garantare a depozitelor pînă la 50 mii lei începînd cu 1 ianuarie 2020, lansarea garantării depozitelor persoanelor fizice și a Fondului de rezoluție bancară. Raportul final de activitate a Fondului de garantare a depozitelor bancare urmează a fi prezentat Parlamentului în luna aprilie a anului curent.