26 iulie 2018
Zinaida Greceanîi: PSRM are un program de acțiuni precis și o echipă capabilă să îl realizeze
– Dna. Greceanîi, în ce măsură a reușit fracțiunea PSRM să-și realizeze agenda fixată pentru această sesiune parlamentară?
– Fracțiunea Partidului Socialiștilor se ghidează în activitatea sa de plaftorma electorală cu care a venit în parlament în anul 2014. Noi consecvent înaintăm acele proiecte care ne vor permite să îndeplinim promisiunile făcute în fața alegătorilor.
În decursul perioadei 2014-2018, fracțiunea a elaborat și înregistrat în parlament 226 de proiecte de legi.
Cel mai impunător pachet de inițiative este cel social, nu este de mirare deoarece una din prioritățile principale a PSRM este protecția socială a cetățenilor. Socialiștii au elaborat și au prezentat parlamentului proiectul de lege privind capitalul familial, proiectul de lege pentru introducerea măsuri adiționale pentru susținerea mamei și a familiilor cu mulți copii, proiect de lege privind ameliorarea situației pentru persoanele care se află în căutarea unui loc de muncă și protecția socială a acestora, asigurarea călătoriilor gratuite cu transportul public în interiorul țării pentru veterani, etc.
Încă o prioritate pentru fracțiune este protecția pieții și a producătorilor autohtoni. Fracțiunea a venit cu propunerea de susține producătorii autohtoni prin introducerea marjei preferenţiale care nu va depăşi 15 la sută la achizițiile publice în favoarea ofertelor de bunuri și servicii autohtone, asigurarea dreptului deţinătorilor de patentă de a comercializa produse şi bunuri în locurile autorizate de administraţia publică locală și modificarea termenului de activitate în baza patentei de întreprinzător pînă la 31 decembrie 2022.
Fracțiunea PSRM s-a opus în mod constant subminării suveranității, independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova. În special, în februarie, fracțiunea a cerut parlamentului să adopte o declarație care să condamne acțiunile cu caracter unionist îndreptate spre lichidarea statalității moldovenești.
Doar în sesiunea de primăvară – vară, socialiștii au inițiat 3 moțiuni pentru membrii guvernului Filip privind protecția socială, politica internă și externă, economie. În total, din anul 2014, socialiștii au inițiat 19 moțiuni, iar drept rezultat trei guverne au fost demise.
În timpul sesiunii anterioare, deputații PSRM de 25 de ori au cerut audierea membrilor de guvern, a conducerii Băncii Naționale, a Centrului Național Anticorupție, a procuraturii, a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, privind recuperarea miliardului furat din sistemul bancar, anularea recalculării pensiilor, creșterea prețurilor pentru produsele petroliere, rezultatele negative ale examenelor de bacalaureat, interzicerea construcției complexului de hidrocentrale pe rîul Nistru, etc.
De asemenea, deputații ca urmare a solicitărilor parvenite de la cetățeni au înaintat 1141 de interpelări către autoritățile publice centrale și locale.
– Ce a influențat randamentul și eficiența fracțiunii socialiștilor?
– Lucrul metodic constant și sistematizat. Fracțiunea parlamentară a PSRM este o echipă bine organizată și disciplinată. În fracțiune sunt patru grupuri: economic, social, juridic și politic. Toate proiectele sunt discutate în aceste grupuri, apoi sunt prezentate fracțiunii. Socialiștii nu-și organizează activitatea din cînd în cînd sau parțial, dar treptat și planificat. De aceea, toate rezultatele noastre nu sunt un efect al cauzei sau al norocului, ci a muncii sistematice a întregii fracțiuni.
– Cum ați califica relațiile între fracțiunile parlamentare în această sesiune? În special, relația PSRM cu majoritatea parlamentară?
– De la începutul activității acestui parlament, Partidul Socialiștilor a pledat pentru dizolvarea acestuia, așa cum noi am considerat și considerăm activitatea majorității parlamentare una artificială, care nu corespunde cerințelor cetățenilor, ceea ce înseamnă nelegitimă. Majoritatea parlamentară a uzurpat puterea în țară, a limitat competențele șefului statului, încălcînd grav constituția și voința poporului.
În aceste condiții, majoritatea parlamentară este o mașină de vot care și-a pierdut funcția de control a puterii executive. În special, împotriva voinței poporului și a locuitorilor capitalei, majoritatea parlamentară a adoptat o decizie opacă și foarte precară privind transferul terenului Stadionul Republican în posesia ambasadei SUA.
În decursul acestei sesiuni, noi am criticat proiectele antisociale, antidemocratice venite din partea majorității parlamentare, a politicii sale economice orientată pe termen scurt. În același timp, majoritatea parlamentară sau sabotează inițiativele PSRM, sau plagiază inițiativele socialiștilor, cît și a șefului statului, înaintîndu-le drept ale sale și mascînd astfel criza de idei din cadrul majorității.
În special, pe ordinea de zi a ședinței parlamentului din 20 iulie a fost inclus proiectul de lege cu privire la metodologia calculării plății pentru serviciile notariale, care a fost înregistrată acum un an de zile drept inițiativa Președintelui Republicii Moldova – la data de 5 aprilie 2017. Acum un an, proiectul a fost respins de către guvernarea moldovenească, însă peste mai bine de un an, vedem în parlament o inițiativă analogică.
-Care în opinia dvs., au fost cele mai mari erori ale guvernării în 2018, dar și în general?
– Dacă e să vorbim despre greșelile guvernării, atunci putem să le divizăm în două categorii: în primul rînd, erorile propriu-zise, de calcul și lipsa de vizibilitate a guvernării. În al doilea rînd, este renunțarea deliberată a intereselor naționale în beneficiul partenerilor externi.
De exemplu, în cea de-a doua categorie se include concesionarea a 40% din teritoriului național de către o companie offshore – Frontera Resources, deschiderea oficiului NATO și acordarea unor prerogative considerabile angajaților acestui oficiul, care nu sunt prevăzute nici în Convenția de la Viena; au cedat în procesul de negociere cu Ucraina, cu privire la construirea a șase hidrocentrale pe rîul Nistru, care semnifică pierderea efectivă a resurselor de apă potabilă pentru Moldova; adoptarea legii cu privire la așa-zisa luptă cu propaganda rusească; predarea Stadionului Republican în proprietatea ambasadei SUA; creditele, care majoritatea sunt utilizate pentru consum și sunt motive care ne fac să credem că acestea sunt furate.
Cînd dețineam funcția de prim- ministru, toate creditele aveau un scop clar, au fost distribuite în funcție de proiecte, au fost destinate modernizării infrastructurii, a producției, dar nici într-un caz pentru consum. În 2009 datoria externă era de 13% din PIB, astăzi, această cifră s-a dublat.
Iar despre deciziile guvernării, care au adus la privatizarea BEM, concesionarea aeroportului și retragerea unui miliard în offshore-uri, nu este nimic de spus. Deja aici nu trebuie să vorbească politicienii, ci procurorii. Este o dovadă clară a trădării sau predării deliberate a intereselor naționale.
Eronate sunt foarte multe inițiative economice și sociale ale guvernării. De exemplu, reforma pensiilor, optimizarea școlilor, reforma sistemului judiciar care a dus la subjugarea justiției. Considerăm foarte periculoasă noua Strategie de apărare.
Proiectul de lege privind legalizarea capitalului ridică multe semne de întrebare. Indiferent de faptul că funcționarii, judecătorii, deputații nu cad sub incidența acestei legi, dar rudele acestora, afiliații lor, în a cîta generație nu pot beneficia de această lege? Aceasta este o portiță, foarte clară, știți voi pentru ce.
Vreau să reamintesc că noi în 2007, am întreprins un șir de măsuri pentru reforma fiscală și legalizarea capitalului. Scopul fiind atragerea investițiilor în economie. Și în 2008, această reforma a avut efecte reale. Noi ne-am pregătit pentru aceasta un an și jumătate și am început reforma abia la 1 ianuarie 2008. Care este scopul actualei guvernări, nu este clar.
Eu am ridicat mai multe întrebări la acest subiect, în cadrul ședinței comisiei de profil, însă nu am primit nici un răspuns. Inclusiv nu este răspuns nici la întrebarea cu ce se vor compensa pierderile de la buget, care potrivit prim-ministrului sunt de 2 miliarde de lei.? Potrivit calculelor proprii, doar la bugetul asigurărilor sociale de stat sunt de circa 2 miliarde de lei.
De asemenea, proiectul de lege presupune includerea unei cote de impozitare unice pentru impozitul pe venit pentru persoanele fizice în valoare de 12%. Dar cine are de cîștigat de aici? Este clar că vor cîștiga acei care au venituri mai mari. La rîndul său, socialiștii vin cu propunerea de a avea 3 cote de impozitare: 7% pentru cei cu venituri cu minimum de existență, 17% și 25% – pentru cei cu venituri înalte.
În același timp, noi considerăm rezonabil creșterea venitului minim neimpozabil al cetățenilor, care este prevăzut și în proiectul de lege. Încă în 2011, socialiștii au venit cu propunerea de a introduce această modificare.
În general, această lege nu este gîndită pînă la capăt, iar adoptarea ei în această formă este o greșeală.
-Ce priorități au socialiștii pe agendă pentru perioada imediat următoare?
– Cel mai important scop pentru 2018, pentru Partidul Socialiștilor este pregătirea pentru alegerile parlamentare, obținerea victoriei, asigurarea unei puteri verticale unite: președinte – parlament – guvern. Noi avem un program fix de acțiuni și o echipă aptă să realizeze acest program.
Programul Partidului Socialiștilor este în concordanță cu interesele majorității covîrșitoare a cetățenilor țării noastre, direcțiile sale de bază sunt – echitatea socială, neutralitatea, restabilirea relațiilor bune cu Federația Rusă, soluționarea conflictului transnistrean, protejarea valorilor ortodoxe. Noi vom putea realiza soluționarea tuturor problemelor cu care ne confruntăm.
-Pe cît de pregătit este PSRM de alegerile parlamentare și cînd veți anunța candidați pentru circumscripțiile uninominale?
-Partidul Socialiștilor este pregătit pentru alegeri. Pregătirea pentru alegerile parlamentare din acest an, au început a doua zi după alegerile parlamentare din 2014. Organizațiile noastre teritoriale și aleșii poporului de toate rangurile se află în contact permanent cu oamenii. Dar candidații îi vom anunța cînd va fi luată decizia cu privire la alegeri.
-Ce șanse sunt ca în cazul alegerilor parlamentare să se repete scenariul legat de invalidarea alegerilor Primarului capitalei?
-Partidul Socialiștilor ia în considerare toate scenariile posibile. Desigur că astăzi, este creat un precedent foarte periculos în urma căruia nu au fost recunoscute alegerile din Chișinău. Nu cred că este cazul să punem la îndoială faptul că actuala guvernare va utiliza orice metode pentru a supraviețui, chiar și anularea rezultatelor alegerilor, care potrivit sondajelor, Partidul Democrat și candidații săi vor suferi un eșec total. În acestă situație este necesară mobilizarea totală a activiștilor noștri, a tuturor părtașilor noștri pentru ca observatorii internaționali să nu mai aibă nici o îndoială în rezultatul alegerilor. Dacă guvernarea va decurge la acțiuni ilegale, suntem gata să apăram voința alegătorilor noștri și să obținem victorie.
-La modul practic, ce șanse are PSRM de a prelua puterea în viitorul apropiat?
-Această întrebare trebuie formulată altfel: dacă nu socialiștii, atunci cine? PSRM este cel mai mare și popular partid din societatea moldovenească. Acest lucru este demonstrat de absolut toate sondajele de opinie publică.
Reprezentanții PSRM în fiecare zi, de la tribuna Parlamentului sau în cadrul Consiliului Municipal, a comisiilor parlamentare, în instanțele de judecată, la dezbateri publice apără interesele cetățenilor țării noastre. Noi avem susținerea alesului poporului, Președintele Igor Dodon. Poporul are încredere în noi. Cu siguranță, vom obține victorie.