PSRM

26 august 2019

Zinaida Greceanîi la deschiderea sinagogii: Din punct de vedere istoric, Moldova a fost mereu multiconfesională

La invitația Comunității evreiești din Republica Moldova, spicherul parlamentului, președintele Partidului Socialiștilor din RM, Zinaida Greceanîi a participat pe 25 august la deschiderea oficială a Sinagogii „Лемнария” din Chișinău.

În discursul său din cadrul ceremoniei, Zinaida Greceanîi a reiterat că din punct de vedere istoric, Moldova a fost mereu multiconfesională. În Chișinău au coexistat întotdeauna diferite viziuni religioase și naționalități. Sarcina noastră este să păstrăm și să amplificăm această tradiție”, a subliniat spicherul.

Ea a amintit despre tragedia teribilă din secolul XX – Holocaustul și a remarcat cît de dificil este să faci față consecințelor sale. Dar în prezent se construiesc noi centre culturale, se restaurează sinagogile. Este foarte important că în oraș evoluează viața evreiască, oamenii merg la sinagogă, se preocupă de tradițiile și cultura poporului său. Faptul că astăzi suntem cu toții la deschiderea sinagogii înseamnă că oamenii au nevoie de ea”, a afirmat Zinaida Greceanîi.

În concluzie, ea a menționat că „Comunitatea evreiască din Moldova este o poveste magnifică care a început cu secole în urmă; sunt oameni cunoscuți în întreaga lume – politicieni, poeți, actori, filozofi, oameni de știință cu renume mondial. Iar faptul că este reîntoarsă clădirea istorică a sinagogii „Лемнария” este o demonstrare elocventă că noua generație este pregătită să reînvie gloria strămoșilor, gloria comunității”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă