PSRM

24 august 2019

Zinaida Greceanîi a transmis un mesaj de felicitare cetățenilor Republicii Moldova cu prilejul aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de invadatorii fasciști

Președintele Partidului Socialiștilor din RM, spicherul Parlamentului RM, Zinaida Greceanîi a transmis un mesaj de felicitare cetățenilor Republicii Moldova cu prilejul aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de invadatorii fasciști.

Prezentăm textul discursului integral.

– Stimați compatrioți, dragi veterani! Permiteți-mi să vă transmit cele mai sincere felicitări cu prilejul acestei date semnificative – 75 de ani de la eliberarea Moldovei de invadatorii fasciști! Vă doresc sănătate de fier, pace și bunăstare în familii!

În această zi – 24 august 1944 – orașul Chișinău a fost eliberat de ocupația fascistă ca urmare a celebrei operațiuni Iași-Chișinău. Cu prețul eforturilor imense, eroismului și sacrificiului tuturor participanților la acele evenimente, s-a încheiat una dintre cele mai tragice perioade din istoria poporului nostru. În trei ani, Moldova a pierdut aproape un sfert din populația sa antebelică.

Astăzi, cineva încearcă să ne rescrie istoria și să ne impună o amintire grea a înfrîngerii. Nouă ni se propune ca împreună cu susținătorii spirituali ai lui Antonescu să sărbătorim o zi de doliu. Amintesc că desfășurarea rapidă a operațiunii Iași-Chișinău a provocat la 23 august 1944 o răscoală antiguvernamentală în țara vecină România și căderea regimului nazist Antonescu.

Nu vom permite să rescriem istoria, să interpretăm sensul istoric al zilei de 24 august, să uităm de semnificația mare pe care o are pentru noi această victorie la obținerea căreia au participat și compatrioții noștri. 300 de mii de locuitori ai Moldovei au luptat pe fronturile Marelui Război pentru Apărarea Patriei în rîndurile Armatei Roșii, dintre care 18 au devenit Eroi ai Uniunii Sovietice. Mai mult de 60 de mii dintre ei au căzut eroic pe cîmpurile de luptă.

Noi ținem minte și cinstim actele de eroism ale compatrioților noștri din acele timpuri. Trebuie să transmitem adevărul despre acele evenimente generațiilor viitoare, astfel încît să fie mîndre de strămoșii lor care s-au sacrificat luptînd pentru viitorul nostru, pentru dreptul nostru de a fi liberi. Recunoștința noastră față de eroii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, muncitorii dedicați din spatele frontului, generația postbelică, care au renăscut din ruine satele și orașele țării noastre, este imensă.

Ținem minte. Ne mîndrim.

 

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă