PSRM

28 martie 2018

Zinaida Greceanîi a participat la cea de-a 138-a Adunare a Uniunii Interparlamentare

Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, Zinaida Greceanîi, a participat la cea de-a 138-a Adunare a Uniunii Interparlamentare, care a avut loc, în perioada de 24-28 Martie, la Geneva.

Programul  sesiunii a inclus dezbateri generale și reuniuni ale Consiliului Directorilor, comisii pentru dezvoltare durabilă, finanțe și comerț, securitate, democrație și drepturile omului etc., precum și reuniuni ale Grupurilor geopolitice.

Tema dezbaterilor generale s-a axat pe consolidarea regimului global pentru migranți și refugiați: necesitatea unor soluții de politică bazate pe dovezi. Zinaida Greceanîi, a ținut un discurs despre situația curentă a migranților moldoveni, despre problemele cu care se confruntă aceștia, precum și despre posibile scenarii de ameliorare a migrației forței de muncă din RM.

Zinaida Greceanîi a participat și la ședința Comisiei permanente pentru dezvoltare durabilă, finanțe și comerț, unde a fost abordată tema implicării sectorului privat în implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă, în special în domeniul energiei regenerabile. Rezoluția adoptată în cadrul Comisiei se adresează parlamentelor statelor membre, să faciliteze investițiile private în dezvoltarea durabilă, în special în domeniul energiei regenerabile,  prin promovarea unui climat de afaceri care să încurajeze investițiile în domeniul cercetării și dezvoltării, precum și prin crearea unor stimulente juridice menite să atragă investitori din sectorul privat.

Totodată, în cadrul lucrărilor sesiunii, dna Zinaida Greceanîi a fost aprobată în calitate de membru al Biroului Forului Femeilor Parlamentare,  iar cea a dlui Bătrîncea, în calitate de membru al Biroului Comisiei permanente pentru democrație și drepturile omului.

Cea de-a 138-a Adunare a Uniunii Interparlamentare a întrunit mai mult de 740 parlamentari din peste 140 de țări, dintre care 65 de Președinți de Parlamente naționale și 216 femei parlamentare. UIP reprezintă cel mai mare for interparlamentar din lume, fiind fondată în 1889 și fiind constituită din 178 state, cu statut de membru, precum și 12 membri cu statut de asociat. Republica Moldova a devenit membru UIP în 1992.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă