PSRM

25 iunie 2021

Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu reprezentanții Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor

Ne dorim ca alegerile parlamentare anticipate să se desfășoare corect, liber și cu asigurarea dreptului la vot a tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de locul unde aceștia se află. Declarația a fost făcută, astăzi, de Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi la întrevederea cu șeful Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor (ENEMO), Zlatko Vujovik și adjunctul acestuia Elene Nizharadze.

Președintele Parlamentului a menționat că obligația statului este de a asigura acces pentru exercitarea dreptului la vot a tuturor cetățenilor săi, indiferent dacă aceștia sunt în regiunea transnistreană sau peste hotarele țării.

Potrivit speakerului, crearea condițiilor pentru exercitarea dreptului de vot pentru cetățenii din afara țării și cei din stânga Nistrului contribuie la reintegrarea acestora în viața și procesele Republicii Moldova.

Zinaida Greceanîi a menționat că își dorește ca scrutinul electoral să se desfășoare corect, cetățenii să nu fie influențați de nimeni, iar observatorii să fie echidistanți față de toți concurenții electorali.

Totodată, Președintele Parlamentului a mulțumit oaspeților pentru decizia de a participa la monitorizarea alegerilor parlamentare anticipate.

La rândul său, Zlatko Vujovik a declarat că este al 5-lea proces electoral pe care îl monitorizează în Republica Moldova. ”Misiunea va evalua procesul de vot luând în considerare respectarea standardelor electorale internaționale pentru desfășurarea unor alegeri democratice”, a spus oficialul.

Șeful Misiunii a apreciat schimbul de opinii despre votul în stânga Nistrului și s-a interesat de activitatea CEC și numărul de secții de vot din diasporă.

Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) este o rețea internațională formată din 21 de organizații non-profit, non-partizane și non-guvernamentale din 17 țări din Europa Centrală și de Est și Asia Centrală, inclusiv două țări ale Uniunii Europene, fondată la 29 septembrie 2001, în Opatija, Republica Croația.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă