PSRM

29 martie 2022

Legea cu privire la neutralitatea permanentă a Moldovei garantează pacea, suveranitatea, integritatea teritorială și dezvoltarea economică a țării

Vlad Batrîncea, vicepreședinte al Parlamentului, secretar executiv al PSRM, împreună cu Olga Cebotari, membru al Comitetului Executiv al PSRM și Constantin Starîș, deputat, secretar executiv al Partidului Comuniștilor, au susținut o conferință de presă comună în cadrul căreia au explicat conținutul proiectului de lege propus de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor privind mecanismele de consolidare a statutului constituțional de neutralitate al Republicii Moldova.

În primul rând, s-a menționat faptul că situația regională dificilă confirmă necesitatea păstrării și consolidării statutului de neutralitate al Moldovei. În condițiile actuale, este important să fie adoptate mecanisme legislative, care ar preveni atragerea țării în conflicte care îi amenință suveranitatea și securitatea.

Autorii proiectului de lege se bazează pe o experiență bogată internațională, în primul rând, a unor astfel de țări europene, precum Elveția, Suedia, Austria, Malta, Turkmenistan. La conferința de presă, a fost făcut public textul proiectului de lege, pentru a evita speculările la acest subiect. Printre altele, proiectul prevede interzicerea utilizării teritoriului Republicii Moldova pentru tranzit, desfășurarea trupelor și armelor străine; precum și interdicția privind utilizarea spațiului aerian al țării în scopurile militare ale altor țări etc.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor își exprimă încrederea că proiectul de lege propus are o importanță juridică, politică și istorică pentru Republica Moldova, va permite țării noastre să supraviețuiască în condiții dificile și să se dezvolte cu succes. De asemenea, consolidarea legislativă a neutralității va constitui o nouă măsură de încredere în cadrul reglementării conflictului transnistrean, ceea ce, la rândul său, va permite apropierea reintegrării Moldovei.PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă