PSRM

12 noiembrie 2019

Declarația Președintelui RM în legătură cu căderea Guvernului Maiei Sandu

(Declarația Președintelui RM în legătură cu căderea Guvernului Maiei Sandu)

Vreau să transmit un mesaj cetățenilor în legătură cu situația din țară, dar și mai important, în legătură cu modul în care criza declanșată de Blocul ACUM poate fi depășită și evitate alegerile anticipate.

Suntem în situația de a constata că iresponsabilitatea, ambițiile personale și imaturitatea unor politicieni pun din nou la grea încercare Republica Moldova, atunci cînd țara are nevoie mai mult ca oricînd de o alianță de guvernare stabilă, care să muncească pentru cetățeni.

Nu e prima dată cînd cineva calcă în picioare un acord politic asumat public și neglijează înțelegerile. Au mai fost asemenea episoade în istoria politică recentă, și de fiecare dată consecințele au fost dureroase.

Vreau să definim corect și clar acest moment: în realitate asistăm la o autodizolvare planificată a Guvernului, prin provocarea intenționată, forțată și premeditată a demisiei Guvernului de către deja fostul prim-ministru, Maia Sandu. Dumneaei a provocat intenționat căderea întregului cabinet de miniștri și criza din Coaliția de guvernare, inclusiv pentru a distrage atenția cetățenilor de la politicile economice și sociale eronate, ineficiente din ultimele cinci luni. În afară de promisiuni peste promisiuni, Maia Sandu n-a fost capabilă să ofere practic deloc rezultate și, prin urmare, a vrut să distragă atenția de la această rușine.

Este grav că motivul care a dus la finalul de azi a fost încăpățînarea Maiei Sandu de a impune propriul procuror general, unul subordonat politic. Deci asumarea de răspundere a premierului Maia Sandu n-a vizat alegerea transparentă și democratică a unui procuror general, așa cum fals s-a invocat, dar a fost o inițiativă anticonstituțională, uzurpatoare, prin care se încerca subordonarea politică a Procuraturii Generale. Adică este o inițiativă care presupunea anularea celui mai important angajament făcut de Coaliție, cel de a nu mai permite politizarea instituțiilor vitale ale statului, or, aceasta a dus inclusiv la încălcarea gravă a acordului politic semnat recent de PSRM si ACUM, contrasemnat inclusiv de către Președintele țării și de prim-ministru.

Această criză ar fi putut evitată într-un mod foarte simplu: dacă prim-ministrul ar fi încercat cel puțin să discute cu PSRM și Blocul ACUM, înainte să-și asume răspunderea pe o inițiativă ilegală, dacă ar fi discutat cu președintele țării, cred că împreună am fi găsit o soluție potrivită, așa cum am reușit și în alte cazuri, în momente mult mai grele.

Doamna Sandu trebuia să înțeleagă, omenește, dar și politic, un lucru evident: atunci cînd ești susținut de o majoritate parlamentară formată din trei partide, nu poți să ignori partenerii politici care ți-au acordat vot politic și au susținut toate inițiativele guvernului pe parcursul ultimelor 5 luni. Nu poți face legi cum iți plac ție, nu poți ignora Parlamentul într-o democrație veritabilă, nu poți încălca Constituția și nici să ignori Comisia de la Veneția cînd vrei să faci o schimbare atît de radicală care poate afecta independența justiției. Nu poți ignora societatea civilă și s-o folosești după bunul plac, nu poți să uiți propriile angajamente prin care ți-ai asumat ca niciun politician să nu mai poată influența numirea conducătorilor de instituții pe criterii politice. Nu poți să nu ții cont de bunele practici internaționale în domeniu, să ignori regulile democratice și transparența publică într-o asemenea decizie importantă.

Iată cît de multe lucruri esențiale au fost ignorate de premierul Maia Sandu și cat de urît arată acum situația din Republica Moldova, care printr-o simplă inițiativă legislativă neinspirată demonstrează din nou cît de vulnerabilă e la derapaje antidemocratice, la instabilitate politică, la nerespectarea statului de drept și ignorarea separării puterilor în stat.

Ceea ce avem în acest moment este o criză politică și trebuie urgent să găsim soluțiile potrivite pentru ca aceasta să nu devină și una socială și economică.

Consider vital ca deputații din actuala majoritate parlamentară să meargă mai departe împreună, să facă imediat o propunere cu privire la desemnarea unui nou premier, să identifice o candidatură bună, pe care să o pot înainta în următoarele zile. Voi accepta imediat o candidatură propusă de majoritatea parlamentară PSRM-ACUM, desigur că alta decît premierul demis, care, însă, ca lider al alianței, poate să contribuie în continuare la implementarea reformelor și la buna funcționare a coaliției de la guvernare.

Dacă deputații din blocul ACUM nu vor accepta dialogul, atunci devine evidentă dorința lor de a împinge țara în alegeri parlamentare anticipate, într-o perioadă extrem de dificilă pentru Republica Moldova, în prag de iarnă.

În cazul în care orgoliul unor politicieni va fi mai mare decît dorința de a menține stabilitatea și de a evita criza și anticipatele, îmi voi asuma eu, ca Președinte al țării, responsabilitatea de a veni cu propuneri și acțiuni concrete prin care să depășim această situație dezastruoasă, inclusiv voi propune un prim-ministru din afara politicii, un profesionist cu o echipă guvernamentală de tehnocrați, capabil să preia rapid activitatea guvernamentală și să o gestioneze eficient.

Voi face ceea ce așteaptă oamenii de la președintele ales de ei prin vot direct. Voi avea grijă ca viitorul guvern să fie unul cu adevărat eficient și să vină imediat cu rezultate bune pentru cetățeni, să facă o reformă reală a justiției, fără eșecurile de pînă acum, un guvern care va promova o politică externă echilibrată, va respecta toate angajamentele asumate, implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, parteneriatul strategic cu Rusia, SUA și cu vecinii. Voi insista ca următorul Guvern să aibă în componența sa miniștri care cunosc realitățile din Moldova și problemele cetățenilor.

Dacă cineva crede că va încerca să prelungească aceasta criză, se înșală. Nu este în interesul cetățenilor și al țării să prelungim prea mult acest moment de instabilitate, cu riscuri majore pentru cetățeni, pentru economie și reforme.

Iată de ce, deja mîine dimineață voi invita la consultări fracțiunile parlamentare pentru a vedea ce soluții au și pentru a le comunica propunerile mele de depășire rapidă a crizei.

Voi sprijini cu toată fermitatea viitorul Guvern în reformele pe care le va face și voi veghea ca activitatea lui să fie una cu adevărat în interesul cetățenilor, conform Constituției și fără derapaje antidemocratice.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă