PSRM

22 iulie 2020

Să fi renăscut alianța oligarhică?

De ce cînd spunem Sandu, ne referim la Candu și invers

De șase luni, partidele lui Candu, Sandu, Șor și Năstase își coordonează eforturile pentru a forma un singur cartel politic. În tot acest timp, au prezentat proiecte de lege comune, au votat împreună, au boicotat Parlamentul în comun, au organizat mitinguri de protest și chiar au înaintat moțiune de cenzură.

Capcană pentru Sandu

La 8 iulie, Guvernul condus de I. Chicu a anunțat că a notificat Avia Invest despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului.

La 11 iulie, fostul ministru al Justiției din blocul ACUM O. Stamate a criticat cabinetul pentru acest lucru: „Nerespectarea dispozițiilor legale și contractuale slăbește poziția Republicii Moldova în cadrul Curții de Arbitraj. Acest lucru ar putea implica necesitatea de a plăti o compensație, aproape egală cu miliardul furat din sistemul bancar”. Pe scurt, contractul nu poate fi reziliat …

Pe 15 iulie, PPDA a lui Năstase și PAS-ul Maiei Sandu au semnat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. Și asta în pofida faptului că, cu o zi mai devreme, pe 14 iulie, Sandu a asigurat cetățenii că nu are sens să semneze această inițiativă, deoarece nu este necesar un număr de voturi. Cică, pe 18 iulie, Consiliul politic al partidului va decide.

În aceeași zi, 15 iulie, combatanții au organizat un miting de protest în fața clădirii Guvernului.

Și nu vom mai da de capăt. Guvernul nu reușește bine să satisfacă unele cereri – că ei înaintează imediat altele. Și așa mai departe.

Nemulțumirea combatanților este neînțeleasă, deoarece Guvernul Chicu a făcut cel mai mult pentru ei:

■ De la 1 ianuarie 2020, ajutoarele lunare au crescut de la 100 la 300 de lei, de la 1 ianuarie 2021, acestea vor crește de la 300 la 500 de lei. Pentru aceasta s-au alocat 64,3 milioane de lei.

■ Pe 16 iulie, în a doua lectură, a fost votat un proiect de lege pentru majorarea de la 1 iulie a asistenței pentru văduvele veteranilor, de la 250 la 500 de lei. Costul acestei inițiative este de peste 3 milioane de lei pe an.

■ Pentru a oferi îngrijiri medicale veteranilor și membrilor familiei la Spitalul Clinic Republican, Ministerul Sănătății a semnat un contract corespunzător cu Compania Națională de Asigurări în Medicină de 10 milioane de lei.

■ A fost adoptat un proiect de lege (februarie 2020) pentru a oferi veteranilor de război șomeri polițe medicale din bugetul de stat. Proiectul de lege a fost adoptat în a doua lectură la 16 iulie 2020.

■ Pe 24 iunie, Guvernul a înființat un Biroului pentru relații cu veteranii din cadrul Cancelăriei de Stat.

De fapt, inițial protestul trebuia s-o intimideze și s-o preseze pe Sandu pentru a semna moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, dar din moment ce ea a cedat și a acționat cum au dorit oligarhii, a fost necesară deturnarea atenției cetățenilor de la alianța Sandu și Năstase cu oligarhii. În acest scop, combatanții au provocat poliția ca aceasta să decurgă la aresturi.

De ce a fost necesar protestul combatanților?

Care este atunci semnificația protestului, dacă Guvernul condus de I. Chicu a satisfăcut toate cerințele sociale ale combatanților? Haideți să facem claritate.

Evenimentul a fost condus de A. Macovei – inculpat în cel puțin două cazuri penale, inclusiv pentru că a bătut un jurnalist. El a fost, de asemenea, șeful Gărzii Populare a PPDA în 2015 – 2017, apoi s-a schimbat la Plahotniuc, primind postul de șef al departamentului 6 al Inspectoratului național de investigații. Și în iunie 2019, a trecut din nou la Năstase, primind o poziție în structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Un alt lider de protest este C. Covrig. Conform portalul noi.md, acesta este o persoană implicată în cazul furtului miliardului. De asemenea, el a fost candidatul PPDA la funcția de primar în com. Băcioi în 2019 (a pierdut alegerile).

Nu suntem surprinși de faptul că Plahotniuc și Șor i-au scos pe acești cetățeni, ci că procesul a fost condus de deputatul PPDA Moțpan. De asemenea, el a solicitat ca președintele Parlamentului Z. Greceanîi să se prezinte la combatanți și să le satisfacă cerințele pentru a suta oară.

La miting, au răsunat solicitări de tot felul cu excepția celor sociale: „Unirea cu România!”, „Jos Dodon!”, „Chicu – demisionează!”. A. Macovei a spus că, dacă este necesar, combatanții vor tăia capetele transnistrienilor și le vor arunca chiar în fața clădirii Parlamentului.

Protestatarii au încercat să amenajeze corturi în fața clădirii Parlamentului și a Președinției, provocînd, așa cum au cerut clienții, o bătaie de seamă cu poliția. Drept urmare, nouă persoane au fost arestate. De ce era necesar acest carnaval, va întreba un cetățean obișnuit? E simplu.

Unionistul O. Țîcu a spus că, dacă M. Sandu nu susține demisia Guvernului Chicu, așa cum dorește Plahotniuc, va demonstra că este mîna Moscovei. Dar, pe de altă parte, spunem că, dacă Sandu susține demisia, toată lumea va înțelege că a devenit mîna lui Plahotniuc.

În opinia noastră, a fi mîna Moscovei este mult mai prestigios. Ea, spre deosebire de alții este foarte deschisă, chiar cu toți.

De fapt, inițial protestul trebuia s-o intimideze și s-o preseze pe Sandu pentru a semna moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, dar din moment ce ea a cedat și a acționat cum au dorit oligarhii, a fost necesară deturnarea atenției cetățenilor de la alianța Sandu și Năstase cu oligarhii.

În acest scop, combatanții au provocat poliția ca aceasta să decurgă la aresturi. Apoi tot ei, inclusiv Moțpan, au răspîndit zvonul potrivit căruia un combatant era în comă – cică, el a fost ucis de poliție …

Nu seamănă cu nimic? Tehnologii tipice de revoluții de culoare.

Seara, canalele de televiziune ale blocului ACUM TV 8 și Jurnal TV au exagerat subiectul brutalității și atrocităților poliției, precum și fărădelegile lui Dodon în raport cu patrioții care și-au vărsat sîngele apărînd țara.

Jurnalista N. Morari aproape că a înnebunit, acuzînd „regimul sîngeros” al represiunilor.

Ați prins firul? Frumos, nu-i așa?

Misiunea „conservelor” lui Plahotniuc

„Conservele” lui Plahotniuc au avut o misiune dificilă. Da, au convins-o pe Maia Sandu să voteze demisia Guvernului condus de Ion Chicu. Dar este necesar să o convingă să voteze și pentru noul Guvern, împreună cu finul lui Plahotniuc Candu și oligarhul fugar Șor!

Cum să o facă? Cum de ascuns alianța Maiei Sandu cu oligarhii? Amintim că Maia este foarte atentă. Ea poate dispărea în orice moment. Cel mai important este să nu o sperie.

În primul rînd, trebuie să i se argumenteze că Guvernul Năstase va face totul pentru ca Sandu să devină președinte. La urma urmei, Guvernul Sandu a făcut totul pentru a-l face pe Năstase primar, nu?

În al doilea rînd, trebuie să o convingă că sprijinul lui Plahotniuc, Șor și Candu este o garanție a victoriei la alegeri! În 2016 nu a ajutat-o, dar este 2020.

În al treilea rînd, combatanții trebuie treziți. O vor speria pe Sandu și o vor forța să semneze pentru numirea Guvernului Năstase. Pentru ca nimeni să nu ghicească că aceștia sunt niște combatanți de-a lui Plaha care vor fi guvernați de către deputatul PPDA Moțpan.

În al patrulea rînd, este necesr de obținut o declarație de la 1-2 politicieni români care vor critica Guvernul Chicu și vor exprima susținearea noului Guvern Năstase.

Și totul părea să meargă conform planului. Pe 19 iulie, un nou miting a fost organizat în fața parlamentului. Atenție la participanții săi:

  1. Combatanții lui Plahotniuc;
  2. „Conservele”: Reniță, Țîcu, Munteanu, Chirtoacă;
  3. Unioniștii lui Plahotniuc;
  4. PPDA-ul lui Năstase;

Mai nu au participat și conservele din PAS, dar nu prea sunt. Există una, ei bine, poate două „conserve”.

Nu i-am observat pe Candu și Pro Moldova. Ei au oferit combatanți. Șor i-a adus.

Nici Sandu nu era acolo – se uita din lateral. Foarte vicleană. Nu vrea să se murdărească, deși nu se va primi.

Dar Năstase s-a implicat din plin. Și se va mulțumi. Adio Președinției! Adio prim-ministru.

 

Bogdan Țîrdea, politolog

Sursa: aif.md

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă