PSRM

08 decembrie 2021

Vladimir Odnostalco, despre crearea Inspectoratului Social: Este o lovitură dublă asupra cetățenilor cu venituri mici

Vladimir Odnostalco, deputat al Parlamentului din partea fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, a criticat în cadrul unei conferințe de presă de astăzi proiectul de lege nr. 278, care prevede crearea Inspectoratului Social de Stat.

Deputatul a menționat că autorii – deputații PAS – au prezentat un proiect de lege, care are scopul de „a pedepsi, de a retrage și de a nu oferi ajutorul acordat de stat, care și așa e foarte mic”.

Potrivit acestui proiect de lege, Inspectoratul Social de Stat va verifica atât procesul de depunere a actelor de către beneficiari, cât și corectitudinea acordării ajutorului social de către autoritățile competente.

Deputatul a atras atenția asupra faptului că în proiectul de lege se propune amendarea cu cel puțin 2500 de lei a cetățenilor care, de exemplu, pentru a obține ajutorul social în perioada rece a anului, nu au prezentat, din greșeală, vreun certificat.

„Acest lucru este anormal. Pe de o parte, aceștia sunt deja niște oameni săraci: pensionari cu venituri mici, familii nevoiașe, persoane cu dizabilități. Cu părere de rău, acești oameni nu pot să cunoască toate procedurile de obținere a ajutorului social. Dar vor fi pedepsiți. Este o lovitură dublă asupra cetățenilor – ei sunt lipsiți de această plată socială mică de 2500 de lei”, a subliniat deputatul.

De asemenea, vor fi sancționați și acei lucrători sociali care iau decizia privind acordarea ajutorului. Dacă aceștia vor admite vreo eroare, vor fi sancționați cu amendă în mărime de la 50 până la 150 unități convenționale, adică de la 2500 de lei până la 7500 de lei.

Vladimir Odnostalco a reamintit că fluxul de cadre în sfera asistenței sociale constituie circa 40%, iar în unele localități, nici nu există asistenți sociali.

„Și acum, vor fi amendați acei puțini asistenți, care îndeplinesc un volum enorm de muncă pentru un salariu mizerabil. În loc să consolideze serviciul social, guvernarea îl distruge”, a subliniat socialistul.

Vladimir Odnostalco a atras atenția și asupra faptului că în avizele ministerelor privind acest proiect de lege se menționează neconformitatea acestuia mai multor legi, precum și prezența unui potențial risc de corupție.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă