PSRM

22 septembrie 2022

Vladimir Odnostalco: Guvernul merge cu încredere spre foamete, frig și sărăcirea populației

Esența raportului Guvernului prezentat astăzi este un ”succes înfrumusețat”. Acest lucru a fost declarat în cadrul dezbaterilor pe marginea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului, de către vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, deputatul socialist Vladimir Odnostalco.

Deputatul a explicat că este vorba despre simplificarea numeroaselor probleme ale țării și ale cetățenilor, pe de o parte, și pe de altă parte – despre relatarea la nesvărșit a așa-numitelor „măsuri” care, de fapt, nu rezolvă problemele.

Dar aceste probleme au început odată cu venirea actualului guvern, pentru greșelile căruia plătesc oamenii. Oare în urma acțiunilor întreprinse de acest Guvern crește nivelul de trai? Bineînțeles că nu!

Creșterea prețurilor. Potrivit statisticilor, inflația în țară a ajuns la 34,6%. Dar este vorba despre inflația medie, care n-o putem aplica în raport cu majoritatea cetățenilor.

De exemplu, o persoană în etate cheltuie bani pentru alimente, plata serviciilor comunale și medicamente, uneori transport. Prețurile pentru multe produse alimentare au crescut de 2 ori. Și pentru el, inflația este de 55-60%!
Pentru familiile cu copii, inflația este de 45-50%.
Aceste cifre denotă o îmbunătățire a calității vieții?

Locuri de muncă. Remunerarea muncii. Știm cu toții cât de mult a crescut numărul ministerelor. Și Guvernul nu poate spune câte locuri de muncă au fost create.

Nimeni n-a studiat efectul creșterii „legislative” a salariului minim. Ce s-a întâmplat în realitate?
Vedem că numărul plătitorilor de contribuții la Fondul de asigurări sociale a scăzut cu 20.402 de persoane pe parcursul anului! În medie, zilnic 56 de persoane au încetat să plătească contribuții la Fondul social. Dacă ei nu plătesc, înseamnă că nici nu lucrează. Și dacă nu activează, atunci apare problema cu viitoarea lor pensie. Este aceasta o îmbunătățire a calității vieții?

Guvernul vorbește despre un suport unic de 3.000 de lei pentru bugetari, dar 73,5% din totalul angajaților lucrează în sectorul privat! Ei ce ar trebui să facă?

Pandemie. În mandatul actualului guvern, infectarea cu covid a atins o cifră record – 6.199 de cazuri pe zi, a fost înregistrat un record și la numărul de decese pe zi – 61 de persoane. Problema constă în lipsa de viziune și politici în domeniul dat.

Vaccinarea – un eșec total. În consecință, nici cetățenii n-au fost vaccinați, dar și a expirat termenul de valabilitate pentru 350.874 de doze de vaccin. Da, unele din vaccinuri au fost donate, dar majoritatea au fost achiziționate din banii bugetari, adică a oamenilor.

Medicii. Remunerarea muncii. Când a fost majorat salariul lucrătorilor medicali ultima dată? La 1 ianuarie 2021 – de către guvernul anterior. Indexarea parțială cu 10% nu este o creștere, este o acțiune standard. Dar și această sumă este mai mică decât inflația! S-a îmbunătățit calitatea vieții?

Medicamente. Câte declarații au fost despre prețul majorat la medicamente! În rezultatul unui an de activitate a Guvernului, prețurile au crescut în medie cu 11%. Prețurile pentru cele mai solicitate medicamente au crescut cu 20% sau mai mult. Este acesta un indicator al calității vieții?

Concluzii:
1. Sistemul social și medical se află într-o stare aproape de paralizie.
2. Banii pare că au fost alocați (plus 100, 500, 700 de lei), dar calitatea vieții a scăzut brusc și continuă să scadă.
3. O creștere a salariilor cu 5-10% nu acoperă nici o treime din nivelul creșterii prețurilor.
4. Guvernul merge cu încredere spre foamete, frig și sărăcirea populației.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă