PSRM

12 decembrie 2022

Vladimir Odnostalko: Guvernul a prezentat „bugetele sărăciei”

Deputatul PSRM, Vladimir Odnostalco, a numit drept „bugete ale sărăciei” proiectele bugetului de stat, a asigurărilor sociale de stat și a fondului asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2023.

Deputatul a menționat că suma totală a bugetului asigurărilor obligatorii de asistență medicală crește doar cu 15%, având o inflație de 34%. În același timp, creșterea fondului de salarizare este planificată la nivelul de 13,8%.

Vladimir Odnostalco a atras atenția asupra faptului că ultima majorare a salariilor pentru personalul medical a fost efectuată la inițiativa socialiștilor la 1 ianuarie 2021, alte majorări fiind doar niște indexații minore.

„Dacă rata de creștere a salariilor ar rămâne la nivelul anului 2020, atunci astăzi nu ne-am confrunta cu o problemă atât de acută precum exodul personalului medical din instituțiile medicale”, a subliniat deputatul.

Socialistul consideră alogic să ne așteptăm la o creștere a bugetului Fondului de asigurări medicale în timp ce prețul poliței medicale a crescut de trei ori – până la 12,6 mii lei: „Ministerul a spus că această normă va afecta aproximativ 4 mii de persoane. Dar unde este logica atunci când vorbim despre cetățenii noștri, aflați la muncă peste hotare, care se întorc vara în vacanță și mizează să beneficieze de servicii medicale accesibile!”

Vladimir Odnostalco a subliniat că bugetul reflectă politica autorităților – subfinanțare la toate capitolele.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă