PSRM

26 august 2022

Vladimir Odnostalco despre rectificările la buget: toată lumea va fi în pierdere, cu excepția unor funcționari de stat

Schimbările pozitive de la ajustarea bugetului asigurărilor sociale de stat și de sănătate vor fi resimțite de reprezentanții Președinției, unii funcționari de stat, plus alte câteva zeci de persoane care for fi angajate în aparatul de stat și vor avea un salariu de 20 mii de lei și mai mult. Toți ceilalți vor fi în pierdere. Acest lucru a fost declarat în cursul unui briegfing de către deputatul Comisiei parlamentare pentru protecție socială, socialistul, Vladimir Odnostalco.

Mai multe categorii ale populației au rămas fără atenție în condițiile celei mai severe crize. În special, potrivit deputatului, autoritățile nu s-au deranjat să acorde atenție persoanelor cu dizabilități, care în aprilie curent au primit o indexare standard și o promisiune că va fi ceva pe viitor.

„Așa un nivel de depresie socială și incertitudine în societate nu a mai existat. Este o situație fără precedent în ultimii 30 de ani”, a subliniat Vladimir Odnostalco.

El a atras atenția asupra faptului că pensia medie în țară pentru primul trimestru a constituit 2638 de lei. Inflația în această lună este de 36,4%. Potrivit calculelor experților, pensionarii pierd în medie 976 de lei pe lună din cauza inflației. Pierderile minime ale pensionarilor pentru 7 luni ale acestui an au constituit 3,5 miliarde de lei din cauza creșterii prețurilor și a serviciilor.

Iar pentru ajutorul unic promis de Guvern pensionarilor, statul va cheltui doar circa 1 miliard de lei. Adică cu o mână dau și iau cu cealaltă: vor aloca cu fast 1 miliard de lei, dar pe ascuns au sustras 3,5 miliarde de lei de la pensionari!

Deputatul a remarcat, de asemenea, o ușoară creștere a veniturilor fondurilor naționale de asigurări sociale de sănătate.

„Acest lucru indică, în primul rând, un nivel record scăzut de încredere a populației în sistemul de sănătate și de pensionare. Oamenii nu cred că vor avea cel puțin o pensie, că vor primi servicii medicale la un nevel adecvat. În al doilea rând, acest lucru indică asupra faptului că businessul se retrage în umbră și salariile au început să fie oferite în plicuri „, a spus socialistul.

Vladimir Odnostalco a cerut autorităților să revină la indexarea pensiilor de două ori pe an, să consolideze sprijinul pentru instituția familiei, să crească salariile lucrătorilor medicali cu cel puțin 60% pentru a stopa exodul lor din sistem.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă